Fed politika faizini 25 baz puan artırdı. Fed karar metninde ABD bankalarının sağlam bir görünümü olduğunu, ancak gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin değerlendirileceğini ifade etti.
Karar metninden çıkan sinyaller küresel piyasaları sarsan bankacılık krizine karşın Fed'in faiz artışlarından vazgeçmeyeceğini gösterdi.
25 baz puanlık faiz artışıyla politika faizi yüzde 4,75-5 aralığına çıkarak 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Piyasada ABD'de yaşanan bankacılık krizi dolayısıyla Fed'in bu toplantıyı pas geçebileceğine dair beklentiler de dile getirilmesine rağmen piyasa genelinde genel beklenti Fed'in politika faizini 25 baz puan artırması yönündeydi.
Fed enflasyonla mücadele etmek için geçen sene 4 kez 75’er baz puanlık artış yapan Aralık ayında artış hızını yavaşlatarak 50 baz puana, Şubat ayında ise 25 baz puana indirmişti.
Fed kararıyla birlikte yetkililerin faiz patikasına ilişkin öngörülerini içeren noktasal grafik de yayımlandı.
Aralık ayındaki tahminlerde zirve faiz yüzde 5,125 seviyesindeydi. Mart ayı başında Powell faizlerin beklenenden daha yüksek seviyede belirlenebileceğini belirterek dot plotta yukarı yönlü revizyon sinyali vermişti.
ABD'de patlayan bankacılık krizi beklentileri değiştirmişti
ABD'de enflasyonun beklenenden daha katı olabileceğine ilişkin sinyaller gelirken, bankacılık sektöründe yaşanan kriz Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerin de dönüşmesine neden olmuştu.
Geçen hafta, ABD'nin en büyük 16'ncı bankası olan Silikon Vadisi Bankasının (SVB) iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri olmuştu. SVB'nin ardından New York merkezli Signature Bank da iflas etmişti.
ABD Hazine Bakanlığı, Fed ve FDIC, iflas eden bankalardaki mevduat sahiplerinin paralarının tamamına erişebileceklerini açıklamıştı.
İsviçre'nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse'in sıkıntıya girmesi ile ABD'li First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar da bankacılık krizine ilişkin endişelere neden olmuştu.
Bankacılık sektöründe yaşanan krizin ardından para politikası otoritelerinin nasıl karşılık vereceği merak konusu olurken, bu kapsamda ilk sınavı Avrupa Merkez Bankası (AMB) vermişti. AMB bankacılık krizinin gölgesinde enflasyonla mücadele patikasından çıkmadan 50 baz puanlık faiz artışı kararı almıştı.
Yaşanan kriz piyasanın beklentilerinde de dönüşüme neden olmuştu.
Aralarında Goldman Sachs’tan Jan Hatzius’un da olduğu dokuz ekonomist ise Fed’in faiz artışına ara vereceği tahminini yaptı. Nomura Securities ise bankacılık krizi başlarında Fed’in faizi 25 baz puan indireceğini öngörmüştü.
Kalıcı enflasyon sinyalleri
ABD'de son enflasyon verileri, özellikle çekirdek göstergelerdeki yükselişle dikkat çekmişti.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 6,4'ten yüzde 6'ya geriledi.
Aylık bazda ise enflasyon yüzde 0,4 oldu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de enflasyonun aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 6 artmasıydı.
Çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,4'ten yüzde 0,5'e yükselirken yıllık bazda yüzde 5,6'dan yüzde 5,5'e geriledi. Beklenti aylık yüzde 0,4 artıştı.