Fed yaz aylarında faiz indirimine gidecek mi?

ABD'de enflasyon verileri yapışkanlığını sürdürürken gözler Fed'de. Peki yaz aylarında Fed faiz indirimimne gidebilir mi?

Yatırımcılar muhtemelen Fed'in faiz oranlarını düşürmesinin giderek daha olanaksız göründüğü bir yaz boyunca ter dökmek zorunda kalacaklar.

Beklenenden daha güçlü gelen ekonomik veriler ve politika yapıcıların yeni yorumları, yakın vadede herhangi bir politika gevşemesine gidilmeyeceğine işaret ediyor. Yatırımcılar bu hafta da vadeli işlem fiyatlarını değiştirerek Eylül ayında faiz indirimi olasılığından uzaklaştı ve şimdi yıl sonuna kadar sadece bir indirim bekliyorlar.

Hisse senetlerinin Perşembe günü 2024 yılının en kötü gününü yaşaması ve Dow Jones Endüstriyel Ortalamasının Anma Günü tatili öncesinde beş haftalık kazanç serisini bozmasıyla birlikte daha geniş çaplı tepki dikkat çekti.

LPL Financial'ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby, "Ekonomi Fed'in istediği kadar soğumuyor olabilir" dedi ve şöyle devam etti: "Piyasa her veriyi alır ve Fed'in nasıl gördüğüne çevirir. Yani Fed veriye bağımlıysa, piyasa da muhtemelen daha fazla veriye bağımlı."

Geçtiğimiz hafta boyunca veriler oldukça net bir mesaj verdi: Ekonomik büyüme yükselişte olmasa da en azından istikrarlı bir seyir izlerken, tüketiciler ve politika yapıcılar yüksek seviyedeki hayat pahalılığına karşı temkinli davranmaya devam ettiklerinden enflasyon her daim mevcut.

Örnekler arasında, birkaç hafta önce Ağustos 2023 sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaşan ancak o zamandan beri şirketlerin işten çıkarma hızını artırmadığını gösteren bir eğilime gerileyen haftalık işsizlik başvuruları yer alıyor. Perşembe günü açıklanan daha düşük profilli bir anket ise hem hizmet hem de imalat sektörlerinde beklenenden daha güçlü bir genişleme olduğunu ve satın alma yöneticilerinin daha güçlü bir enflasyon bildirdiğini gösterdi.

Faiz indirimi için bir neden yok

Her iki veri de son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarının yayınlanmasından bir gün sonra geldi ve merkez bankacılarının hala kesinti yapmak için güven duymadıklarını ve hatta belirtilmemiş birkaçının enflasyon daha da kötüye giderse artırıma açık olabileceklerini söyledi.

Bunun da ötesinde, Fed Başkanı Christopher Waller hafta başında yaptığı açıklamada, faiz oranlarını düşürmeyi kabul etmeden önce enflasyonun gevşediğini gösteren birkaç aylık veri görmesi gerektiğini söyledi.

Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, Fed'in politikasını gevşetmesi için pek bir neden kalmıyor.