Fed yetkilileri olası faiz indirimlerine temkinli

Son verilerle moral bulan Fed yetkilileri, bu yılın sonuna kadar bir ya da iki faiz indirimine doğru temkinli bir şekilde ilerlerken, enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Fed Başkanı Adriana Kugler Salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonun bu yılın başlarında duraklamasının ardından ABD merkez bankasının %2'lik hedefine doğru ilerlediğine dair iyimserlik için bir dizi neden sıralayarak, para politikasının iş piyasasında önemli bir bozulmaya neden olmadan fiyat baskılarını hafifletmek için "yeterince kısıtlayıcı" olduğuna inandığını söyledi.

Washington'daki Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ne verdiği demeçte, "Eğer ekonomi beklediğim gibi gelişirse, bu yılın ilerleyen zamanlarında politikayı gevşetmeye başlamak muhtemelen uygun olacaktır" dedi.

Kugler, tüketici fiyatlarının Nisan'dan Mayıs'a kadar hiç artmadığını gösteren hükümet raporu da dahil olmak üzere son verilerin "cesaret verici" olduğunu söyledi.

Daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerekse de Kugler, "Ekonomik koşulların doğru yönde ilerlediğine inanıyorum" dedi.

Fed geçen hafta gösterge faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında tuttu ve 2024'ün ilk aylarında beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verilerinin ardından yetkililerinin bu yıl için faiz indirimi beklentilerini Mart ayındaki üç seviyesinden bire indirdiklerini gösteren güncellenmiş ekonomik projeksiyonlar yayınladı.

Çoğu analist, özellikle Fed Başkanı Jerome Powell'ın borçlanma maliyetlerindeki ilk indirimin piyasa beklentilerini sıfırlayabileceği için "önemli" olacağını söylemesinin ardından, daha az faiz indirimini daha geç bir başlangıçla eş tutuyor.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee son enflasyon verilerini şöyle değerlendirdi: "Umarım bunun gibi daha fazlasını görürüz"

Goolsbee, geçen yıl hem işçi hem de mal arzındaki artışın, işsizliği artırmadan enflasyonun hızla düşmesini sağladığını ve bu "sihirli" kombinasyonun bu yıl da devam edebileceğini söyledi.

Diğer Fed yetkilileri ise biraz daha faiz indirimine temkinli yaklaştı.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Teksas'ta düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "İyi bir konumdayız, verileri izlemek ve sabırlı olmak için esnek bir pozisyondayız" dedi ve ekledi: "Enflasyonun düştüğünü gösteren son veriler sevindirici olsa da, %2'ye doğru ilerlediğimize dair görünümümüze gerçekten güven duymak için bu verilerin birkaç ay daha olması gerekiyor"

Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, bölgesel Fed bankasının başına geçtikten sonra para politikasına ilişkin yaptığı ilk konuşmada, önlerinde potansiyel olarak daha uzun bir yol olduğunun sinyalini verdi.