Fed yetkilisi Bostic'e göre faiz indirimi için daha fazla veriye ihtiyaç var 

Atlanta Federal Rezerv Bankası Başkanı Raphael Bostic, faiz oranlarındaki indirimi desteklemeden önce "biraz daha fazla veri" görmek istediğini söyledi. 

Atlanta Federal Rezerv Bankası Başkanı Raphael Bostic, faiz oranlarındaki indirimi desteklemeden önce "biraz daha fazla veri" görmek istediğini söyledi ve faiz oranlarında indirime başladıktan sonra rotanın değiştirmek zorunda kalınmayacağından emin olmak istediğini vurguladı.

Bostic Salı günü Atlanta'daki Afro-Amerikan Finans Uzmanları Konferansı'nda yaptığı konuşmada "Kesinlikle emin olmak istiyoruz. Eğer faiz oranlarını düşürmeye başlarsak ve sonra geri dönüp tekrar yükseltmek zorunda kalsaydık gerçekten kötü olurdu." ifadelerini kullandı. 

Mart ayından bu yana sürdürdüğü, muhtemelen "yıl sonuna kadar" faiz indirimine hazır olacağına dair tutumunu yineledi ancak son enflasyon okumalarının cesaret verici olduğunu kabul etti.

Bostic'in yorumları, ABD merkez bankasının faiz indirimine başlamak için çok uzun süre beklediği endişelerini artıran işgücü piyasasında beklenenden zayıf gelen verilerin ardından geldi.

Temmuz ayı istihdam verisi, işe alımların önemli ölçüde yavaşladığını ve işsizlik oranının yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi. Vadeli işlem piyasalarında gerçekleşen işlemlere göre, yatırımcılar Eylül ayında yarım puanlık bir indirime yüzde 50'den yüksek ihtimaller öngörüyorlar.

Bostic, işsizlikteki artıştan "kesinlikle endişe duyduğunu" belirtti ancak bu artışın büyük kısmının talepteki düşüşten ziyade daha fazla işçi arzından kaynaklandığını da sözlerine ekledi. Bostic, bunun "olması gereken iyi bir sorun" olduğunu söyledi.

Bostic şimdi, daha agresif tepki vermeleri gerektiği fikrine karşı farklı derecelerde geri adım atan bir avuç Fed politika yapıcısının arasına katılıyor.

Gergin durumdaki yatırımcılar gelecek hafta dikkatlerini Fed'in Jackson Hole, Wyoming'de yapacağı yıllık sempozyuma çevirecek. Konferansın gündemi henüz kamuya açıklanmamış olsa da, Başkan Jerome Powell'ın konuşma yapması ve merkez bankasının faiz belirleme panelinin Eylül ortasındaki toplantısında neler beklenebileceği konusunda daha fazla ipuçları sunması bekleniyor.

Bu arada fiyatlara ilişkin son veriler enflasyonun düşürülmesinde ilerlemenin devam ettiğini gösterdi. Salı günü yayınlanan verilere göre, ABD'de üretici fiyatları Temmuz ayında tahminlerden daha az arttı.

Tüketici enflasyonuna ilişkin Temmuz ayı verileri Çarşamba günü yayınlanacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler tüketici fiyat endeksinin Temmuz ayına kadar olan 12 ayda %3 artmasını bekliyor.

Geçtiğimiz ay politika yapıcılar faiz oranlarını yirmi yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesinde değiştirmeden tuttular, ancak borçlanma maliyetlerini düşürmeye daha yakın olduklarının sinyalini verdiler. Powell, merkez bankasının Eylül toplantısından hemen sonra faiz indiriminin uygun olabileceğini söyledi.