ABD ve Avrupa'daki bankacılık krizinin küresel piyasalarda yarattığı tahribat nedeniyle bazı finans sektörü yöneticileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını sıkılaştırmaya şimdilik ara vermesini ancak daha sonra faiz artırımına devam etmeye hazır olmasını istiyor.
Yatırımcılar şu anda Fed'in Çarşamba günü faizleri 25 baz puan artırma olasılığını %60 olarak fiyatlarken, geri kalanı değişiklik olmayacağı yönünde bahis oynuyor. Bazı sektör yöneticileri, merkez bankasının şimdi finansal istikrara öncelik vermesi gerektiğini söyledi.
Yatırım bankası Lazard Ltd'nin finansal danışmanlık müdürü Peter Orszag, "Finansal istikrar konusunda hızlı ve sert; fiyat istikrarı konusunda ise kademeli ve yavaş hareket edin" dedi. Orszag, Fed'in duraklaması ancak durum geliştikçe kademeli olarak tekrar faizi artırmaya hazır olması gerektiğini söyledi.
Merkez bankası yorum yapmayı reddederken Fed yetkilileri, para politikası veya ekonomik görünüm hakkında yorum yapmalarının yasak olduğu toplantı öncesi karartma dönemindeler.
Fed, enflasyonu düşürmek amacıyla geçtiğimiz yıl faiz oranlarını 1980'lerden bu yana görülmemiş bir hızla artırdı. Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta başında faiz oranlarını 50 baz puan artırmasıyla birlikte diğer bankalar da buna katıldı.
Yıllarca süren ucuz paranın ardından faizlerdeki hızlı yükseliş küresel piyasaları ve endüstriyi sarsıyor. Geçtiğimiz hafta iki ABD bankası iflas etti ve diğerleri baskı altına girerken, İsviçreli kredi kuruluşu Credit Suisse bu hafta sonu bir kurtarma anlaşması yapmak için çabalıyor.
Bankacılık sektöründeki çalkantılar varlık fiyatlarını sarsarak geçtiğimiz hafta ABD devlet tahvili getirilerinin düşmesine neden oldu ve bazı yatırımcılar büyük fiyat dalgalanmalarının işlem yapmayı zorlaştırdığından şikayet etti. ABD hisse senetleri inişli çıkışlı bir seyir izledi, ancak S&P 500 banka hisselerindeki sert kayıplara rağmen haftayı yükselişle kapatmayı başardı.
Bazı piyasa gözlemcileri, duraklamanın devam etmesinin tüketici fiyatlarının yeniden yükseleceği endişelerini körükleyebileceğini savunuyor.
Son ABD ekonomik verileri Fed'in enflasyonu yendiğine inanması için çok az neden veriyor. Tüketici fiyatları Şubat ayında yıllık %6 oranında artarak merkez bankasının hedefinin neredeyse üç katına ulaştı ve işe alımlarda ve ücret artışında önemli bir gevşeme olduğuna dair sadece yeni işaretler var.
Oxford Economics'in kıdemli ekonomisti Bob Schwartz bir notunda, "Bankacılık sorunları kesinlikle dikkat çekecek olsa da, bunun sistemik değil, Fed'in kredi olanaklarıyla kontrol altına alabileceği bir likidite sorunu olduğuna inanıyoruz" diye yazdı.
Ancak "joker kartın" piyasa tepkisi olacağını da sözlerine ekledi.
Aracı kurum South Street Securities'in CEO'su James Tabacchi, Fed'in eninde sonunda %6'nın üzerine çıkması gerekeceğini düşündüğünü söyledi. Mevcut Fed fon oranı %4,5 ila %4,75 arasında değişiyor.
"Ben bir enflasyon şahiniyim. Ancak bir ay bekleyip 'Piyasanın dengelendiğini görmek istiyoruz' demenin ne zararı olacak?" Tabacchi şunları söyledi. "Bence Fed duraklamalı."
Obama yönetiminde ABD Yönetim ve Bütçe Ofisi direktörü olarak görev yapan Orszag, şu anda olduğu gibi uzun vadeli enflasyonist beklentiler çıldırmadığı sürece Fed'in zamanı olduğunu söyledi. Faiz oranlarını çok hızlı bir şekilde yükseltmek, mevcut bankacılık krizinin de gösterdiği gibi, işleri bozabilir.
Tedarik zincirindeki aksamalar ile seyahat ve eğlenceye yönelik talep gibi bir dizi faktör, salgının enflasyon üzerindeki etkilerinin sürdüğüne işaret etmektedir.
Orszag ve Uluslararası Finans Enstitüsü baş ekonomisti Robin Brooks yeni bir makalede, teslimat süreleriyle ilişkili gecikmeli etkilerin 2022'nin dördüncü çeyreğindeki yüksek çekirdek PCE enflasyonunun %30 ila %70'ini açıklayabileceğini tahmin ediyor. Bu etkinin zaman içinde ortadan kalkacağını ve bu yıl enflasyonu düşürücü bir güç olacağını belirtmişlerdir.
Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Slok, Cumartesi günü yayınladığı bir notta bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan çalkantının finansal koşulları şimdiden sıkılaştırdığını yazdı. Slok, geçtiğimiz hafta yaşanan olayların Fed fonlama faizinde %1,5'lik bir artışa karşılık geldiğini yazdı.
"Başka bir deyişle, geçtiğimiz hafta boyunca parasal koşullar, ekonomide daha keskin bir yavaşlama riskinin arttığı bir dereceye kadar sıkılaştı" dedi.
BlackRock stratejistleri, geçtiğimiz hafta yaşanan dalgalanmaların piyasaların hızlı yükselişin yol açtığı hasara uyandığını ve bir resesyonu fiyatladığını gösterdiğini savundu.
Bu hafta başında yayınladıkları bir raporda, "Merkez bankaları için enflasyonla mücadele ile ekonomik faaliyet ve finansal istikrarı koruma arasındaki ödünleşme artık net ve acil" diye yazdılar.