Fed'in faiz indirimi hamlesi sonrası petrol yükseldi

Petrol fiyatları Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi ile birlikte Orta Doğu'da artan gerilimle yükselişe geçti.

Petrol fiyatları Pazartesi günü erken işlemlerde, Orta Doğu'daki çatışmaların önemli üretim bölgesindeki arzı etkileyebileceği endişeleri ve ABD'nin geçen haftaki faiz indiriminin talebi destekleyeceği beklentileriyle hafif yükseldi.

Kasım vadeli Brent ham petrolü %0,3 artışla varil başına 74,69 dolar oldu. Kasım vadeli ABD ham petrolü %0,3 artışla 71,22$'dan işlem gördü. Her iki kontrat da bir önceki seansta ABD'nin faiz indiriminden ve Francine Kasırgası sonrasında ABD arzındaki düşüşten destek alarak yükseldi. Petrol fiyatları geçen hafta ikinci kez yükseldi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını yarım puan düşürerek borçlanma maliyetlerinde birçok kişinin beklediğinden daha büyük bir düşüş gerçekleştirdi. Faiz indirimleri genellikle ekonomik faaliyeti ve enerji talebini artırır, ancak analistler ve piyasa katılımcıları merkez bankasının yavaşlayan bir istihdam piyasası görebileceğinden endişe ediyor. ANZ, "Fed'in faiz indirimi, ekonomi için yumuşak bir iniş sağlayabileceği umuduyla duyarlılığı artırdı" dedi ve ekledi: "Zayıflayan ABD doları da yatırımcı iştahını destekledi."

ANZ ayrıca İsrail ve İran destekli milisler arasındaki çatışmaların, bölgedeki önemli bir petrol üreticisi olan İran'ı da içine çekeceği endişelerini arttırdığını söyledi. Lübnan'da üslenen İran destekli bir grup olan Hizbullah ve İsrail, neredeyse bir yıldır süren çatışmalarda en yoğun bombardımanla karşı karşıya kalan grubun kuzey İsrail topraklarının derinliklerine roketler göndermesiyle Pazar gününe kadar ağır ateş altında kaldı.

Çatışma geçtiğimiz hafta Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazı ve telsizin patlamasının ardından keskin bir şekilde tırmandı. Saldırıdan geniş ölçüde İsrail sorumlu tutulurken, İsrail saldırının sorumluluğunu ne doğruladı ne de reddetti.