Fed'in kasımda faizi sabit tutma ihtimali arttı, tahvillerde satış dalgası başladı

Fed yöneticilerinin giderek faizi kasımda sabit tutma eğiliminde olması küresel piyasalarda tahvil satışlarını artırdı.

Bazı Fed üyeleri faiz indirimlerinin temkinli bir hızda azaltılması gerektiğini belirtirken, Mary Daly indirimlere ara vermeye gerek görmediğini söyledi. Fed’in Kasım ayında faizleri sabit bırakması ihtimali artarken, Avustralya’dan Japonya’ya tahviller değer kaybediyor. 

Avustralya’dan Japonya’ya tahviller, yatırımcıların ABD’nin faiz oranlarını daha yavaş indirmesi ihtimalini değerlendirmesiyle düşüyor.

Pazartesi itibarıyla Avustralya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin getirileri 10 baz puana kadar yükselirken, Yeni Zelanda’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi yedi baz puana kadar arttı.

Japonya’nın aynı vadeli tahvillerinin getirisi ise iki baz puan artarak yüzde 0,975 ile son iki ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Küresel tahvillerde yaşanan satışlarının temelinde, yatırımcıların Fed’in faiz indirimi beklentileri ve bu beklentilerin bir kez daha abartılıp abartılmadığını sorgulaması yatıyor.

Güçlü ABD ekonomisi, Donald Trump’ın 5 Kasım’daki başkanlık seçimini kazanma ihtimalinin güçlenmesi ve Fed yetkililerinin parasal genişlemenin hızına ilişkin temkinli yorumları tahvillere gelen satışlarda etkili olan diğer faktörler.

TD Securities kıdemli faiz stratejisti Prashant Newnaha, Yeni Zelanda tahvillerini örnek göstererek, “Beklentilerin son derece güvercin olduğu piyasalarda bile tahvillerin satıldığını görüyoruz” dedi ve piyasalar fiyatlamasa da Fed’in önümüzdeki yıl altı ay boyunca beklemede kalma ihtimali olduğunu söyledi.

Swaplar, gelecek ay 25 baz puanlık bir Fed faiz indiriminin artık kesin olmadığını gösteriyor. Apollo Management, Fed’in bir sonraki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyebileceğini düşünenler arasında yer alırken, T. Rowe Price daha küçük faiz indirimi riskleri ve iyileşen büyüme ile ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin gelecek yıl yüzde 5’e tırmanacağını düşünüyor.

Bloomberg Markets Live Stratejisti Garfield Reynolds da “Hazine tahvilleri önümüzdeki aylarda zorlanabilir, ABD ekonomisi dirençli kaldıkça ve arz endişeleri arttıkça getiriler için güçlü bir yukarı yönlü eğilim söz konusu olabilir” değerlendirmesini yaptı.