Euro bölgesi devlet tahvili getirileri, Almanya'da iş faaliyetlerinin Haziran ayında belirgin bir şekilde yavaşladığı ve Fransa'da iş faaliyetlerinin son beş aydır ilk kez bu ay daraldığı haberleri üzerine düştü.
Asya'dan da endişe verici ekonomik haberler geldi ve Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs ayında tahminleri aştı.
Altın, üç ayın en düşük seviyesine yakın işlem gördükten sonra sabitlendi ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın daha fazla faiz artırımının geleceğine dair verdiği ipuçlarının doları desteklemesiyle Şubat ayından bu yana en büyük haftalık düşüşüne hazırlandı.
MSCI Tüm Ülkeler hisse senedi endeksi %0,38 düşüşle 673,66 puanda ve haftalık %1,6 düşüşte olmasına rağmen yıllık %11,5 artış gösterdi.
CMC Markets baş piyasa stratejisti Mike Hewson, "Muhtemelen Federal Rezerv ve İngiltere Merkez Bankası için en yüksek terminal faiz oranlarına yakınız, ancak merkez bankalarının çekirdek fiyatları düşürmeye çalışmak için bir durgunluk riskini almaya hazır oldukları hissi var" dedi.
Hewson, "2024 yılında faiz indirimine gideceğimiz fikri, mevcut seviyelerde çok daha uzun bir faiz dönemi geçireceğimizin farkına varmaya başlıyor ve bu da hisse senedi piyasalarının yeniden değerlenmesine neden oluyor" dedi.
Avrupa'da STOXX 600 endeksi hafif bir düşüş yaşadı ve haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.
Çin'in yavaşlayan toparlanmasına yönelik teşvik eksikliği, Avustralya ve Kanada'daki beklenmedik faiz artışları ve ABD Merkez Bankası'nın iki faiz artışı daha öngörmesi, büyüme korkularının küresel olduğunu gösteriyor.
Carmignac yatırım komitesi üyesi Kevin Thozet, "Merkez bankacıları enflasyonu kontrol altına almak için çok güçlü bir istekleri olduğunu söylüyorlar ve piyasalar da buna inanıyor" dedi.
Ancak Thozet, yatırımcıların soğukkanlı olması gerektiğini çünkü ekonomik büyümenin uçurumdan düşmediğini, dezenflasyonun yolda olduğunu, uzun vadeli tahvil getirilerinin iyi davrandığını ve merkez bankalarının faiz sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığını söyledi.
S&P 500 vadeli işlemleri %0,4 düştü.
Petrol düştü dolar güçlendi
Petrol fiyatları ikinci seansta da düştü ve merkez bankalarından gelen daha şahin bir tonun talep üzerinde bir bulut oluşturmasıyla haftalık %3'ün üzerinde bir düşüşe yöneldi. Yükselen dolar da emtiayı bazı müşteriler için daha pahalı hale getiriyor.
Brent petrol vadeli işlemleri %1,6 düşüşle varil başına 72,95 $ olurken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %1,8 düşüşle 68,26 $ oldu.
ABD dolar endeksi %0,59 artışla 102,99 seviyesine yükseldi ve piyasalarda artan riskten kaçınma eğiliminden destek bularak üç hafta üst üste yaşadığı kayıpları tersine çevirerek haftalık kazanç elde etme yolunda ilerledi.
Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın beklenenden daha büyük 50 baz puanlık faiz artırımı haberini sindirmeye devam eden pound, %0,31 düşüşle 1,2709$'a geriledi ve haftalık kaybını yaklaşık %1'e çıkararak üç hafta üst üste kazanç elde etti.
Diğer yerlerde, Euro %0,8 düşüşle 1,0869$'a geriledi.
Asya piyasalarında, MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1,2 değer kaybetti ve haftalık %4'ün üzerinde düşüşle son dokuz ayın en kötü düşüşünü yaşadı.
Japonya Nikkei %1,45 düştü ve haftalık %2,7'lik düşüşle 10 haftalık kazanç serisini sonlandırmaya hazırlandı.
Tahvillerde, ABD Hazine tahvilleri Fed Başkanı Jerome Powell'ın Perşembe günü daha fazla faiz artışının muhtemel olduğunu yinelemesiyle satıldıktan sonra sabit kaldı. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %4,75 ve 10 yıllıkların getirisi %3,73 ile hafifçe zayıfladı.
Altın gün içinde %0,2 artışla ons başına 1.917 dolardan işlem gördü.
Buğday vadeli işlemleri iki hafta içinde %20 arttıktan sonra, tüccarların Rusya'nın Karadeniz üzerinden tahılın güvenli geçişini garanti eden bir anlaşmadan vazgeçmesine hazırlıklı olması nedeniyle bir nefes aldı.