Fed'in yumuşak duruşuyla dolarda düşüş derinleşiyor

Jackson Hole sempozyumu öncesi Fed'in güvercin tonlamasıyla dolardaki düşüş derinleşti.

Dolar, güvercin Fed ve ABD istihdam piyasasındaki yeni zayıflık işaretlerinin faiz indirimlerine destek vermesiyle Perşembe günü euro ve sterlin karşısında bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yakın işlem gördü.

Günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları verisi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü merkez bankasının yıllık Jackson Hole sempozyumunda yapacağı ve merakla beklenen konuşması öncesinde ABD Hazine tahvil getirilerinin düşmesiyle dolar yakından izlenen 145 yen seviyesinin altına geriledi.

Para birimini euro, sterlin, yen ve diğer üç büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi, 101,14 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi. Bu yıl ilk kez bir gecede 100,92'ye geriledi.

Euro, Çarşamba günü geçen yılın Temmuz ayından bu yana ilk kez 1,1130 dolara kadar yükseldikten sonra 1,1154 dolarda yatay seyretti.

Sterlin, bir önceki seansta 1,31195$'a tırmandıktan sonra 1,3092$'da sabit kaldı ve bu seviye de en son 2023 yılının Temmuz ayında görüldü.

Çarşamba günü yayınlanan 30-31 Temmuz toplantı tutanaklarına göre, Fed yetkilileri geçtiğimiz ay Eylül ayı politika toplantısında faiz indirimine gitme eğilimindeydi ve hatta birçoğu borçlanma maliyetlerini hemen düşürmeye istekliydi.

Bu arada, aynı gün açıklanan Çalışma Bakanlığı raporuna göre, işverenler Mart ayına kadar olan yılda başlangıçta bildirilenden çok daha az istihdam ekledi.

CME Group'un FedWatch aracına göre, yatırımcılar Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısında 50 baz puanlık (bp) indirim olasılığını bir gün önceki %33 seviyesinden %38'e, 25 baz puanlık indirim olasılığını ise %62'ye yükseltti.

Powell Cuma günü Jackson Hole'da açılış konuşmasını yapacak ve piyasalar gelecek ay yapılacak indirimin olası boyutu ve borçlanma maliyetlerinin sonraki her politika toplantısında düşürülüp düşürülmeyeceğine dair ipuçlarına aç.

Commonwealth Bank of Australia'da kıdemli ekonomist ve döviz stratejisti olan Kristina Clifton, “ABD ekonomisi hala iyi durumda olduğu için 25 bp'lik bir kesintiyi tercih ediyoruz - 50 bp'lik kesintiler genellikle ekonomik görünümün tehdit altında olduğu durumlar için ayrılmıştır” dedi.

Dolar, daha önce 144,86 yene kadar geriledikten sonra %0,11 düşüşle 145,09 yen oldu.

Yatırımcılar, son haftalarda Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ve Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida'dan gelen çelişkili sinyallerin ardından Japon para politikasının izleyeceği yol konusunda daha fazla netlik umuyor.

Ueda Cuma günü, BOJ'un geçen ayın sonunda beklenmedik bir şekilde faiz artırma kararını inceleyecek olan parlamentonun özel bir oturumunda konuşacak.

Avustralya doları %0,09 artışla 0,6750$'a yükseldi ve Çarşamba günkü beş haftanın en yüksek seviyesi olan 0,6761$'a yakın seyretti.