Türkiye finans sektöründeki birleşme ve satın almalar 2013 yılında 1,3 milyar euro oldu.
PwC Türkiye, "Birleşme ve satın almaların görünümü - Türkiye finans sektöründeki birleşme ve satın almalar -2013" başlıklı araştırmasını yayımladı. Araştırmaya göre, Türkiye finans sektöründeki birleşme ve satın almalar 2013 yılında 1,3 milyar euro oldu. Araştırma, büyüme rakamlarıyla Türkiye’de Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYİH) katkıda bulunan finansal hizmetler sektörünün, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini gösteriyor. Birleşme ve satın alma aktivitelerine ek olarak, finans sektöründe yeni dikkat çekici pazar girişleri de devam ediyor. Bu yeni girişlerin ileriki dönemde de devam etmesi bekleniyor.
Araştırmaya göre, Türkiye finans sektöründeki birleşme ve satın almaların 2012 yılında 3,4 milyar euro olan toplam değeri, 2013 yılında yüzde 63 düşüş göstererek 1,3 milyar euro oldu. İşlem değerindeki bu azalma, bir önceki yıla kıyasla 2013 yılında bankacılıkta büyük ya da orta ölçekli birleşme ve satın alma işlemleri olmamasından kaynaklandı. 2012 yılındaki Denizbank işlemi o yıl için açıklanan finansal sektör toplam işlem değerinin yaklaşık yüzde 88'ini oluşturmuştu.
Bankacılık sektörüne yerli ve yabancı ilgisi
Araştırmaya göre, 2013 yılında bankacılıkta gerçekleşen en büyük işlem, Alternatifbank’ın yüzde 70,84 hissesinin Commercial Bank of Qatar tarafından Anadolu Endüstri Holding'den 360 milyon euroya satın alınması oldu.
Yabancı yatırımcıların sektöre olan ilgilerinin yanı sıra, Türk yatırımcıların da ülke içindeki yabancı bankaları satın alma konusunda oldukça istekli oldukları belirtilen araştırmada, "Örneğin, Fibabanka, Societe Generale'in KrediVer markası ile faaliyet gösteren tüketici finansmanı iş kolunu satın aldı. Turcas hisselerinin yüzde 51,6'sını elinde tutan Aksoy Holding ise merkezi Bahreyn'de olan TAIB Investment Bank'in hisselerinin yüzde 100'ünü satın almaya karar verdi.
2013 yılında, bankacılık sektöründe yapılan işlemlerden biri olan Citibank Türkiye'nin perakende bankacılık iş kolunun, Denizbank tarafından satın alınması işlemi ise sektöre yeni giriş yapanların büyümeye olan hevesini açıkça gösterdi. Denizbank'ın hisseleri Rusya merkezli Sberbank tarafından 2012 yılında satın alınmıştı" hatırlatmaları yapıldı.
Finansal Kiralamada tek işlem
Araştırmaya göre geçen yıl kiralama sektöründeki tek birleşme ve satın alma aktivitesi, Commercial Bank of Qatar'ın, bağlı şirketi Alternatifbank yoluyla Alternatif Finansal Kiralama'yı (ALease), Anadolu Endüstri Holding'den 53 milyon euroya (1,8x öz sermaye değeri) satın alması oldu.
Sigorta sektörü, 2013 finans sektöründeki işlem değeri açısından birleşme ve satın almaların lideri oldu. Açıklanan rakamlara göre, finansal hizmetler sektöründeki 12 işlemden dördü, sektördeki birleşme ve satın alma (M&A) aktivitelerinin değerinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan sigorta sektörüne ait.
2013 yılının en büyük sigorta işlemi, Allianz SE’nin, Yapı Kredi Emeklilik ve Yapı Kredi Sigorta hisselerinin yüzde 94'ünü 684 milyon euroya satın alması oldu. Allianz SE'nin Yapı Kredi Sigorta'daki hissesi, şirketin geri kalan ve azınlık hissesi sahipleri tarafından tutulan hisseleri için yapılan ve satın almayı takip eden zorunlu ihale teklifinden sonra yüzde 99,78'e ulaştı.
Yeni bankacılık lisanslarında süreç devam ediyor
Araştırmaya göre, Türkiye'deki bankacılık sektörü yasal düzenleyicisi konumunda olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) minimum 300 milyon dolarlık sermaye kriterine göre finansal açıdan güçlü yatırımcılara yeni bankacılık lisansları vermeye başlaması, 2013 yılında pazara yeni girişlerin devam etmesini sağladı.
Bu çerçevede BBDK 2013 yılında iki uluslararası bankaya, Bank Intesa ve Rabobank, Türkiye'de banka kurma onayı verdi. Bu bankalar bankacılık faaliyetlerine başlayabilmeleri için bir ön koşul olan operasyonel lisanslarını alma aşamasında bulunuyor. 2012 yılının sonunda banka kurma izni alan Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ ise, bankacılık lisansına BDDK'nın onay vermesini takiben sektörde faaliyet göstermeye başladı. Tüm bu bankalar, Türkiye'de kurumsal bankacılık faaliyeti içinde olmayı hedefliyor.
Araştırmada, 31 Aralık 2013’te, NASDAQ OMX Grup ve Borsa İstanbul AŞ, Borsa İstanbul'a pazar lideri teknoloji ve danışma hizmetleri verilmesini ve NASDAQ OMX'in Borsa İstanbul'da yüzde 5 hisse sahibi olmasını öngören (yüzde 2'lik ek bir opsiyonla) bir sözleşme imzaladığı, tarafların, Borsa İstanbul'un, bölgenin sermaye piyasası merkezi konumunu ve marka değerini güçlendirmek için birlikte çalışacağı anımsatıldı.