Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Merkez Bankasının faiz artırım kararı almasının sermaye kırılganlığını azaltabileceğini açıkladı.
Fitch açıklamasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz artırım kararının, Fitch'in "Türkiye'de otoritelerin politika düzenlemelerine giderek ekonomik istikrarı etkileyecek şoklarla müdahale etmeye hazır olduğu" yönündeki görüşünü doğruladığını belirtti.
Açıklamada, "Merkez Bankasının faiz artırımı Türkiye'de sermaye kırılganlığını azaltabilir. Yüksek prim yatırımcıları Türk finansal varlıklarını korumak yönünde talep gösteriyordu. Faiz artışı ülkenin kısa vadeli sermaye çıkışları karşısındaki kırılganlığı, rezervler ve lira üzerindeki baskıyı azaltabilir" ifadeleri kullanıldı.
Faiz artırımı iç talebi biraz zedeleyebilir
Fitch açıklamasında, "Faiz artırım kararı iç talebi biraz zedeleyebilir ve ekonomide sert iniş endişelerini artırabilir. Fakat liradaki düşüş ve iyileşen küresel ekonomik görünüm, özellikle Avro Bölgesi'nde, daha yüksek net ihracat artışı ve daha hızlı cari açık düzelmesi sunabilir" öngörülerinde bulunuldu.
Fitch, " Merkez Bankasının eylemi büyüme yönündeki siyasi isteğe rağmen politika düzenlemelerinin halen yapılmasının mümkün olduğunu göstermektedir. Bu kapsamlı faiz artışları piyasa güvenini, Merkez Bankasının bağımsızlığı algısını ve politika yapıcı olarak kredibilitesini güçlendirebilir" tespitini yaptı.
Otoritelerin halen mali ve finansal temkin konusunun önemini vurguladıklarını belirten Fitch, "Fakat yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ılımlı oranda mali politikada genişleme sürpriz olmayacaktır" yorumunu kullandı.
Fitch açıklamasında şunlar kaydedildi: "Merkez Bankasının eylemi makro ekonomik istikrar üzerindeki riskleri azaltarak Türk bankalarının kredi profillerini desteklemektedir. Daha durağan lira, bankaların döviz borçlarından kaynaklı kur riskini azaltacaktır. Buna rağmen, yüksek faiz borçların ödenmesi gücünü azaltacak ve ekonomik büyümeyi yavaşlatacaktır. Bu ikisi bankaların varlık kalitesini azaltabilir."
Açıklamada ayrıca, "Türkiye'yi ‘BBB-’ notu ve durağan görünüm ile değerlendiriyoruz. Bankacılık sektörü için de görünümümüz durağan seviyededir" hatırlatması yapıldı.