Tacirler Yatırım'ın Ford Otosan'a dair raporunda şirketin hisseleri için 1292 TL hedef fiyat belirlendi. Bu rakam şirket hisselerinin dünkü kapanış fiyatı üzerinden yüzde 34 getiri potansiyeline işaret ederken, hisseler için "AL" tavsiyesi verildi.
Tacirler Yatırım Şirkete ve hisselerine dair şu ayrıntılara yer verildi;
Ford Otosan
Dün Ford Otosan’ın Kocaeli’nde bulunan Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında yer alan takım kalıp, pres, kaynak, montaj ve batarya alanlarını ziyaret ettik ve ardından Ford Otosan’ı ve sektörel gelişmeleri değerlendirmek üzere şirket
yöneticileriyle bir araya geldik. Kocaeli ili Gölcük ve Yeniköy’de faaliyetlerini sürdüren fabrikalar, yeni nesil elektrikli ticari araç projelerinin uygulandığı, yeni teknolojilerin geliştirildiği ve modern üretim yöntemlerinin kullanıldığı kapsamlı bir otomotiv inovasyon merkezi. FROTO, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında elektrikli ticari araç üretim kapasitesini artırarak ve 2030 yılına kadar karbon nötr olma hedefi doğrultusunda, üretim süreçlerini geliştirmeyi hedefliyor. 2Ç24’te 6 milyar TL net kar açıklayan şirket, cari 12.70x FD/FAVÖK piyasa çarpanından işlem görmektedir.
Toplantının Ana Başlıkları
▪ Artan üretim kapasitesi ile büyüme yolculuğu devam edecek…
Şirket yönetimi Kocaeli fabrikalarının, Ford global bünyesinde hem üretim kapasitesi hem de verimlilik açısından en verimli fabrikalar arasında yer aldığını belirtti. Bu fabrikalarda üretilen araçların %84’ü ihracat pazarlarına %16’sı ise yurt içi pazara gerçekleştiriliyor. Gölcük fabrikası ilk elektrikli ticari araç üreten fabrika ünvanına sahip. Yeniköy fabrikasında ise üretim döngüsü (cycle süreci) 90 saniye olup, bu sayede günde 750-900 adet Transit Custom üretim potansiyeline sahip.
▪ Talebe ve müşteri ihtiyacına yönelik üretim modeli…
Şirket yönetimi, müşteri ihtiyaçları ve pazar taleplerine yönelik üretim süreçlerini değerlendirerek, elektrifikasyona geçişin tahmin edilenden daha uzun sürebileceğini öngördüklerini belirtti. Aynı üretim bandından geçen içten yanmalı motorlu (ICE), plug-in hibrit (PHEV) ve tam elektrikli (BEV) araçları üretme esnekliği sayesinde, bu süreçte üretim verimliliği sağlanacağını ifade ettiler. Böylece, bu esneklik sayesinde elektrifikasyona geçiş sürecinde yaşanabilecek olası aksiliklerden doğacak zorluklar kaldıraç etkisiyle avantaja çevrilebilecektir.
• Ford-Volkswagen iş birliğinin üretim sayılarında yaratacağı artış…
Ford ve Volkswagen’in iş birliği çerçevesinde, Volkswagen’in yeni nesil 1 tonluk ticari aracının Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikasında üretilmesi kararlaştırılmıştı. 2021-2025 yılları arasında yapılacak 1.390 milyon Euro'luk yatırımla, yıllık üretim kapasitesi 405.000 araca çıkarılacak. Volkswagen Transporter ve Ford Custom modelleri bu tesiste bir araya gelecek, ve Transporter’ın sevkiyatlarına 2025 başında başlanması planlanıyor. Şirket, Kasım-Aralık döneminde sipariş alımlarında bir miktar yavaşlama beklediklerini, ancak Volkswagen ile yapılan iş birliği sayesinde partner araç sayısındaki artışın ve ürün gamının genişlemesinin ihracat payında bir artışa yol açacağını belirtti. Ayrıca, Volkswagen ürünlerinin üretim hattına eklenmesiyle birlikte hem üretim hem de toplam satış adetlerinde önemli bir artış öngörülüyor.
• Yeniköy Montaj Atölyesinde operatörden otonoma geçiş…
Yeniköy Fabrikası, Ford Otosan'ın metrekare başına en yüksek araç üretim kapasitesine sahip tesisi konumundadır. Bu atölye, 110 bin m² alanda yıllık 245 bin araç üretim kapasitesine sahipken, yeni tesisin devreye girmesiyle bu kapasitenin 400 bin araca çıkarılması planlanıyor. Şu anda saatte 39 araç üreten tesisin, alan genişlemesiyle birlikte üretim hızının saatte 64 araca ulaşması hedefleniyor. Öte yandan Ford Otosan'ın fabrikalarında kullanmış olduğu Automated Guided Vehicles (AGV) sistemi, operatöre dayalı malzeme tedariğinden kurtularak otomasyona dayalı bir üretim modeli izlemelerini sağlıyor. AGV'ler, malzeme taşıma işlemlerini otonom olarak gerçekleştirerek üretim hatları arasında kesintisiz akış sunarken, içten yanmalı, hibrit ve elektrikli araç üretiminde esneklik sağlıyor. Bu sistem, insan gücüne olan bağımlılığı azaltarak işçilik maliyetlerini düşürmekte, iş güvenliğini artırmakta ve dijital dönüşüm hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol oynadığını ifade ettiler.
• Batarya atölyesi…
Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikasındaki batarya atölyesi, toplam üretim maliyetlerinin yaklaşık %40'ını oluşturan bataryaların üretiminde kritik bir rol oynamaktadır. Bu atölye, yıllık 120 bin adet batarya üretim kapasitesine sahip olup, 21 istasyon ile çalışmaktadır. Burada üretilen bataryalar, Transit Custom modelinin üretildiği Yeniköy fabrikasına yönlendirilir. Hatta yaklaşık 120 üretim operatörü ve 60 bakım operatörü olmak üzere toplam 180 operatör çalışmakta, bu sayının 210 operatöre çıkarılması hedeflenmektedir. Atölyede, Ford bünyesinde daha önce kullanılmamış teknolojiler devreye alınmıştır. Kolaboratif robotlar (collab robotlar), operatörlerle güvenli şekilde birlikte çalışarak bataryaların kontrolünü sağlamakta ve her bataryanın üretim sonrası End-of-Line elektriksel testlerini gerçekleştirmektedir. Bu yenilikçi süreçler, Kocaeli fabrikasının elektrifikasyon sürecindeki stratejik önemini artırmaktadır.
• Çinli markaların ticari araç pazarında yaratabileceği rekabet…
Şirket yönetimi, Çin menşeli araçların donanım ve kalite açısından rekabet edebilir olduğunu, ancak şu an binek araç pazarına odaklandıklarını belirtti. Ford Pro'nun, Çinli markalarla rekabetteki en büyük avantajının "üretim ve verimlilik" olduğunu, ayrıca araç satışından ziyade sunduğu hizmetlerle öne çıkmayı hedeflediklerini ekledi. Çinli markaların en büyük eksiklikleri arasında, Ford'un sunduğu katma değerli servislerin bulunmayışı, Avrupa gibi büyük pazarlarda partner ve dağıtım kanalı eksikliklerinin yanı sıra, marka sadakati oluşturamama sorunu da yer alıyor.
• Elektrikli araç üretiminde küresel merkez olma yolunda…
Ford Otosan, Ford globaldeki toplam üretim hacminin %15'ine sahip olmakla beraber Ford’un 2035 yılına kadar Avrupa'da tamamen elektrikli filo araçları sunma stratejisini desteklemek amacıyla önemli bir rol üstleniyor. 2024 yılına kadar binek ve ticari elektrikli araçların Avrupa piyasasına sürülmesi planlanırken, Ford Otosan esnek üretim kabiliyetiyle bu dönüşümün en büyük destekçilerinden biri konumunda. Şirket, Ford’un planladığı 9 elektrikli araç modelinden 6'sını üretmesi planlanmakta olup, bu araçlar arasında Puma, Explorer, Capri, Mustang Mach-E, Transit Courier, Tourneo Courier, Transit Custom ve E-Transit gibi modeller bulunuyor. Bu projeyle birlikte, Ford Otosan’ın elektrikli ve ticari araçlardaki uzmanlığı, şirketin Avrupa'daki elektrikli araç dönüşümünde kritik bir rol oynamasını sağlayacak.