Fransa'da gıda şirketleri hükümetin baskısı ile fiyat indirimine zorlanıyor. Maliye Bakanı Bruno Le Maire'nin açıklamasına göre, Fransa'daki büyük gıda firmaları, önümüzdeki aydan itibaren yüzlerce üründe fiyat indirimine gitme sözü verdi. Bu sözü tutmamaları halinde ise hükümetin mali yaptırımlarla cevap vereceği belirtildi. Unilever (NYSE:UL) gibi önde gelen gıda şirketleri de bu uygulamada bulunacak firmalar arasında yer alıyor.
Hükümet, endüstrinin birçok hammadde için ödediği fiyatların düşmesine rağmen, tüketicilerin süpermarketlerde ödediği fiyatların rekor seviyelere ulaşması konusunda tepkili. Le Maire, gıda şirketlerini, düşen hammadde fiyatlarını tüketiciye yansıtmamaları halinde, yüksek enerji faturalarına karşı "haksız" olarak nitelendirdiği karlarını geri almakla tehdit etmişti.
Maliye Bakanı Le Maire, "Temmuz ayından itibaren bazı ürünlerin fiyatları düşecek. Kontroller olacak ve kurallara uymayanlar için yaptırımlar olacak" diyerek durum hakkında açıklamalarda bulundu. Bu ürünler arasında makarna, kümes hayvanları ve bitkisel yağ gibi ürünler yer alıyor.
Son dönemde gıda enflasyonu, İngiltere'den İtalya'ya Avrupa hükümetleri için bir endişe kaynağı olurken, fiyat indirimleri konusunda Fransa en agresif tavır sergileyen ülkelerden biri oldu. Macaristan'da Başbakan Viktor Orban, bazı temel gıda maddelerinde zorunlu fiyat indirimi uygulamıştı.
Le Maire, Fransızların tükettiği gıdaların %80'ini üreten 75 gıda şirketinin sözlerini yerine getirmemeleri halinde, bu firmaların halka karşı rezil edileceğini belirterek, "Toptan fiyatların düştüğü belirli sayıda üründe, (perakende) fiyatların da 2, 3, 5, hatta belki %10 oranında düşmesi gerekecek" dedi.
Hellmann's mayonez ve Knorr çorbasının üreticisi olan Unilever, hükümetin önümüzdeki ay fiyatları düşürmeleri gereken 75 firmadan biri olduğunu ifade etti. Unilever sözcüsü, "Yüksek enflasyon ortamında Fransızların alım gücüne hizmet edecek en iyi eylemleri belirlemek üzere Ekonomi Bakanlığı ve perakendeciler de dahil olmak üzere tüm paydaşlarla devam eden görüşmelere katıldığımızı teyit ediyoruz" dedi.
Fransa'da yıllık enflasyon oranı, Mayıs ayında enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın ılımlı seyretmesiyle beklenenden daha fazla gerileyerek %6,0 ile son bir yılın en düşük seviyesine indi. Ancak, Mart ayındaki yaklaşık %16'lık rekor artışın ardından geçen ay gıda fiyatları %14 arttı.
Gıda fiyatları, Rusya'nın Şubat 2022'deki Ukrayna işgali sonrası, gıda şirketleri ve büyük perakendecilerin maliyet ve ücret artışlarına yanıt olarak fiyatları %10 oranında artırma kararı almasının ardından yükseldi. Ancak, gıda harcamalarının enflasyondan arındırılmış hali, Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilediği için bu artış Fransız tüketicilerin iştahını kabarttı.
Le Maire, pandemi sırasında gıda endüstrisinin yaşadığı keskin düşüşleri büyük ölçüde telafi ederek karını artırdığını belirtti. İstatistiklere göre, sektörün işletme karı ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %15 arttı.