G7 ülkeleri, cumartesi günü uluslararası bir kurumlar vergisi tabanıyla ilgili farklı görüşleri konuşarak anlaşmaya varmak için toplandı.
Gelecek ay için küresel anlaşmanın zeminini hazırlayacak teklife göre, ülkelerin dev şirketleri çekmek için kurumlar vergisi indirimleri ve imtiyazları son bulacak. Böylece ülkeler vergi gelirlerini artırarak salgından dolayı artan borçlarını kapatabilecekler.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, BBC’ye verdiği bir röportajda “Tarihi bir anlaşmaya varmaya milimetreler kaldı” dedi.
G7 liderler zirvesine ev sahipliği yapan İngiltere’nin maliye bakanı Rishi Sunak ise büyük şirketlerin çevreye olan etkilerini düzenli bir şekilde raporlamalarını istiyor.
G7 ülkeleri yıllardır Google, Amazon ve Facebook gibi şirketlerden daha fazla vergi toplamak için uğraşıyorlar ama şirketler çok az vergi ödedikleri yerleri seçerek bundan kurtulmayı bir şekilde başarıyorlar.
Biden'ın vergi teklifi değişikliği
ABD Başkanı Joe Biden, uzun zamandır gerçekleşmeyen küresel kurumlar vergisi görüşmelerini minimum yüzde 15’lik vergi teklifiyle yeniden canlandırmıştı. Bu İrlanda gibi ülkelerin uyguladıkları vergini üzerinde olsa da çoğu G7 ülkesinin vergilerinden daha düşük bir orana tekabül ediyor.
Daha önce kurumlar vergisini yüzde 28'e çıkarma teklifinde bulunan Biden, altyapı paketine destek bulabilmek için önemli bir tavizde bulunarak Cumhuriyetçilere asgari kurumlar vergisi oranını yüzde 15 olarak uygulama teklifi götürmüştü.
Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’ın Biden’ın 1,7 trilyon dolarlık altyapı planını fonlamak için sunduğu, kurumlar vergisi oranını yüzde 21’den yüzde 28’e çıkarma teklifine sıcak bakmamışlardı.
Yeni teklif, ABD Vergi Dairesi IRS’in yaptırımlarının güçlendirilmesini de içeriyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki Perşembe günü basın brifinginde teklifi doğrularken, Biden’ın yüzde 28 kurumlar vergisi çabalarından “kesinlikle” vazgeçmeyeceğini söyledi.