Garanti Bankası 2016'da kur etkisinden arındırılmış olarak aktiflerde yüzde 9, kredilerde yüzde 11, mevduatta yüzde 10 büyüme beklerken, bu yıl şube ve personel sayısında bir artış planlamıyor.
Banka tarafından KAP'a açıklanan 2016 faaliyet planı sunumuna göre, aktiflerdeki büyümenin kredi kaynaklı olmaya devam ettiği ve TL kredi büyümesinin yaklaşık yüzde 15 beklendiği belirtilirken; durağan geçen 2015'in ardından yabancı para kredi büyümesinin de sektörle paralel canlanmasının ve yaklaşık yüzde 3 büyümesinin beklendiği ifade edildi.
Takibe dönüşen kredi oranının ise 2015'te yüzde 2.7, 2016'da yüzde 3.1 olmasının beklendiği belirtilerek "Küresel koşullarda oluşabilecek değişikliklerle karşı benimsenen daha temkinli duruş sebebiyle takipteki krediler oranında 30 baz puan yukarı yönlü risk bulunuyor" denildi.
Bankanın vade uyuşmazlığına ve fonlama maliyetlerine karşı çeşitlendirilmiş fonlama yapısını sürdüreceği belirtilerken, 2016'da yaklaşık 2.7 milyar TL bono yenilemesi, 1.1 milyar TL yeni bono ihracı, 2.5 milyar dolar sendikasyon yenilemesi, 250 milyon dolar seküritizasyon ve 500 milyon euro ipotek teminatlı bono ihracı planladığı belirtildi.
Garanti Bankası'nın net faiz marjının 2016'da yatay kalmasının beklendiği açıklamada, "Fonlama maliyetleri yüksek seviyelerde seyretmeye devam edecek... Kredi getirilerindeki artış ve TÜFEX (enflasyona endeksli tahvil) katkısı negatif maliyet baskısını dengeleyecek" ifadeleri yer aldı.
Sunumda çalışan sayısının 2015 sonu seviyesinde korunmasının hedeflendiği ifade edilirken, personel dışı giderlerin baskı altında kalmaya devam ettiği ve şube sayısının geçen yıla kıyasla sabit kalacağı belirtildi.
Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre Garanti Bankası'nın 2015 Eylül sonunda 1,007 şubesi ve 19,862 personeli bulunuyordu.
Açıklamada ayrıca, 2015'te bankacılık düzenlemeleri kapsamında, BDDK ücret ve komisyon düzenlemesinin tam olarak uygulanmaya başlandığını ayrıca, komisyon iadelerinin gerçekleştiğini belirtilerek, 2016'da da komisyon iadelerinin devam etmesinin beklendiğini kaydedildi.
Açıklamada, "2016'da ücretlerdeki artış olağan seviyelerine dönmeye başlasa da komisyon paylaşım prosedüründeki değişiklikler ve yeni regülasyonlar baskı yaratacak. Operasyonel giderlerdeki artış yavaşlayacak; ancak insan kaynakları dışı giderler yüksek kalmaya devam edecek.. Yıldan yıla azalsa da komisyon iadeleri yüksek seviyesini koruyor. 2015 yılına ait yatırım ve renovasyon giderleri 2016'ya yansıyacak" denildi.