Rus enerji şirketi Gazprom , fiyat anlaşmazlığı nedeniyle Türk özel sektör şirketlerine verdiği gazda yüzde 10 kesintiye giderken, Türkiye bu nedenle diğer ülkelerden ilave gaz talebinde bulunmadı.
Enerji Bakanlığı kaynakları, kesintinin Gazprom'un Türk özel sektör gaz dağıtıcılarına uyguladığı yüzde 10.25'lik indirimi iptal etmesi sonrası Türk şirketlerin de zamlı faturayı ödemeyi reddetmesi ardından geldiğini belirtiler.
Rusya Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Öte yandan gelişmelerin ardından sektör kaynakları, Rusya'dan gelen gaz akışındaki azalma nedeniyle Türkiye'nin diğer kaynaklardan ek gaz talebinde bulunmadığı da belirtti.
Reuters'a bilgi veren Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, Gazprom özel sektöre gaz fiyatında uyguladığı yüzde 10.25'lik indirimi iptal ettikten sonra şirketlere zamlı fatura gönderdiğini kaydederek, "Özel sektör bu zamlı faturayı ödemeyi kabul etmiyor. Bu faturanın ödenmek istememesi üzerine özel sektöre verilen gazda yüzde 10'luk indirime gitti" dedi.
Özel sektör tedarikçileri, Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013'te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.
Gazprom konu hakkında yorumda bulunmadı.
Reuters'a bilgi veren bir başka kaynak, "Herhangi bir ek gaz talebi olmadı. Sistemde talep az zaten şu anda az ve talebin karşılanmasında sorun yaşanmıyor" dedi.
Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküp düzeyindeyken, Rusya yıllık 30 milyar metreküplük kontratla en iyi tedarikçi konumunda bulunuyor. Türkiye Rusya dışında, İran ve Azerbaycan'dan gaz, Cezayir ve Nijerya'dan da LNG alıyor.
Geçen yıl 24 Kasım'da Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile Türkiye ilişkilerinden gerilim yaşanmaya başlanmış ve Rusya bazı yaptırım kararlarını yürürlüğe koymuştu.