Güney Akım'ın yerine Türkiye topraklarından geçerek Avrupa'ya ulaşacak bir hat inşa etmeyi planlayan Gazprom, Ukrayna ile yaptığı anlaşmanın 2020'de sona ermesinin ardından Avrupa'ya sevkiyatı Türkiye üzerinden gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Kommersant gazetesinde yer alan ve gazetenin enerji sektöründeki yetkililerden aldığı bilgiye göre, yeni hattın, Mavi Akım'a hemen hemen paralel bir şekilde Karadeniz'in altından geçerek Türkiye'nin kuzeybatısından Yunanistan sınırına ulaşması ve burada bir doğalgaz dağıtım merkezi kurulması planlanıyor.
Yeni hatla ilgili çalışmalarını sürdüren Gazprom, bir yandan da Ukrayna üzerinden doğalgaz alan Avrupalı şirketlerle görüşerek, gazın büyük bölümünün sevk edildiği Avusturya'daki dağıtım merkezi yerine Türkiye'de kurulacak merkezin kullanılması için anlaşma zemini arıyor. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta, Avrupalı ülkelerin, Gazprom'un önerisini kabul etmeleri halinde, topraklarına uzanacak boru hatlarını kendi bütçelerinden finanse etmek durumunda kalacak olması.
Gazprom'un planındaki bir diğer sorun, zaman kısıtlamasından kaynaklanıyor. 2020 yılına kadar yeni hattı inşa etmek zorunda olan Gazprom, Kuzey Akım veya Mavi Akım'ın kapasitesini arttırma yoluna gidebilir. Eğer şirket, 2020 yılına kadar bugün temin ettiği kapasiteye yeni hat üzerinden ulaşamazsa ya da Avrupalı ülkelerle anlaşamazsa, Ukrayna ile yeniden anlaşmak durumunda kalabilir veya Avrupa ile yapılan sözleşmeleri fesheder. Ancak böyle bir adım, bugünkü fiyatları ele aldığımızda yılda yaklaşık 14 milyar dolarlık bir gelirden vazgeçmek anlamına geliyor.
Kommersant gazetesine Gazprom'un hamlesini yorumlayan Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Başkanı Aleksey Grivaç, "ABD ve AB'deki birtakım siyasi güçler, Güney Akım'ın iptaliyle birlikte Gazprom'un Ukrayna'daki doğalgaz dağıtım merkezini kullanmak zorunda kalacağını öne sürdü. Ancak Gazprom yönetimi, bunun gerçekleşmeyeceğini gösterdi. Yeni hatlar üzerinde anlaşma sağlamak için yeteri kadar zaman var" ifadelerini kullandı.