Rusya’nın başlattığı Ukrayna operasyonu ile beraber global risk iştahında belirgin düşüş yaşanıyor.
Sermaye piyasalarında görülen sert kâr satışlarına paralel olarak para piyasalarında da volatilite artmış durumda.
Dolar kurunda, kur korumalı mevduatın devreye alındığı 20 Aralık tarihinden bu yana ilk defa 14 seviyesi aşıldı. Kasım-Aralık döneminde oldukça kısa bir süre bu seviye üzerinde kalan kur için anlık volatiliteden ziyade haftanın ve daha da önemlisi Şubat ayının kapanışı belirleyici olacaktır.
Gelişmekte olan ülke para birimleri genel olarak zayıf bir seyir izlemekle beraber yılbaşından bu yana bakıldığında Rus rublesinin ardından Türk lirası en çok değer kaybeden ikinci para birimi konumunda.
Yabancı yatırımcının TL erişim maliyetini gösteren gecelik swap faizi yüzde 184 seviyesini test ettikten sonra yüzde 91 düzeyine geriledi.
Tahvil faizlerinde de düşük işlem hacmiyle belirgin yükselişler yaşandı.
2-10 yıl vadeli tahvilerin bileşik faizinin yüzde 21’lerden yüzde 23’lere doğru 200 baz puan civarı artış kaydettiğini gördük.
Bugün itibariyle ayrıca haftalık menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Yabancı yatırımcılar 12 haftadır hisse senetlerinde net satış yaparken, tahvilde son haftalarda artan değişken faizli tahvil ilgisi ile sınırlı girişler var.
Benzer şekilde yabancı yatırımcı eğilimini göstermek adına TL lehine swap işlemleri ve kur korumalı mevduatın etkilerinin yaşandığı TCMB Döviz rezervlerindeki değişim de izlenecektir.