Geçen yıl 900 bin hane elektrik ve gaz faturası ödeyemedi

2020 Yılında yaklaşık 900 bin abonenin elektrik ve doğalgaz faturası, güvence bedelinden tahsil edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılında toplam 2 milyon 930 bin 957 elektrik abonesinden (mesken) ve toplam 1.989.140 doğal gaz abonesinden (konut) abonelik işlemleri nedeniyle güvence bedeli tahsil edildiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, toplam 46 milyon 81 bin 856 elektrik ve 16 milyon 846 bin 604 doğal gaz abonesi içinde 2020 yılında zamanında borç ödenmemesi nedeniyle güvence bedeli mahsubu yapılan elektrik abone (mesken) sayısının 185 bin 408 ve doğal gaz abone (konut) sayısının ise 617 bin 942 olduğunu açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, borçları nedeniyle elektriği ve doğalgazı kesilen ya da abonelikleri iptal edilen abonelerle ilgili sayısal verileri de açıkladı. Dönmez, "Türkiye'de 2020 yılı sonu itibariyle üretilen 320.802.228 elektrik faturasından (mesken), sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen elektrik abonelerinden (mesken) %0,92'sinde geçici kesinti uygulanırken %0,03'ünün sözleşmesi feshedilmiştir. Üretilen 169.575.739 doğal gaz faturasından (konut), sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen doğal gaz abonelerinden %0,43'ünde geçici kesinti uygulanırken %0,03'ünün sözleşmesi feshedilmiştir. Mevzuatı kapsamında yükümlülüklerini yerine getiren bütün abonelere tekrar elektrik ve doğal gaz arzı sağlanmıştır" dedi.

FATURALAR GÜVENCE BEDELİNDEN TAHSİL EDİLDİ

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2020 yılında elektrik ve doğalgazda toplam 900 binden fazla abonenin faturalarını ödeyemediği için ilgili firmaların güvence bedellerinden fatura bedeli tahsil ettiğine dikkat çekti. Borcunu ödeyemediği için fatura bedeli, güvence bedelinden kesilen abonelerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğuna işaret eden Gürer, bu durumun ülkemizdeki ekonomik buhranın en önemli göstergelerinden biri olduğuna vurgu yaptı.

400 BİN ABONENİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Elektriğe ve doğalgaza gelen zamların artık fren tutmadığını da söyleyen Ömer Fethi Gürer, "Sayın Bakan soru önergemize verdiği yanıtta, faturasını ödeyemeyen elektrik abonelerinin yüzde 0.92'sinin elektriğinin geçici kesildiğini belirtiyor. Bu rakam 46 milyon elektrik abonesinde yaklaşık 400 bini buluyor" dedi. Doğalgaz faturalarını ödeyemeyen abone sayısının da yüksek olduğuna işaret eden Gürer, "Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve korona virüsünün neden olduğu sorunlar vatandaşın alım gücünü düşürdüğü gibi, elektrik ve doğalgaz faturalarını bile ödeyemez duruma getirdi. Sabit ve dar gelirliler ciddi sıkıntı içindeler. Ardı arkası kesilmeyen zamlar, ülkemizde dar ve sabit gelirlilerin faturalarını ödenmez duruma getirdi. Temmuz ayında, EPDK tarafından %15 elektriğe zam yapılması ve yıl başından beri sürekli düzenli olarak elektriğe zam gelmesi her kesimden vatandaşı etkiledi. Vatandaş ödeme güçlüğü yaşarken, enerji üretenler karlarından taviz vermiyor ve ekonomik buhranın tüm yükünü vatandaşın üzerine yıkarak alacağını talep etmekten geri durmuyor. Bu arada, kullanacağı elektrik miktarının üzerinde elektrik sarf eden ve tarım ile uğraşan kesimin teminat bedellerini artırmaları için yazı gönderildiği ve tüketimine uygun teminat istendiği de çiftçilerimiz tarafından ifade ediliyor" şeklinde konuştu.