Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yurt içi arzı azaltan ve fiyat oynaklıklarını besleyen yaş meyve-sebze tedarik zincirindeki yüzde 25-30'lara varan fire oranlarının azaltılmasına ilişkin alınan kararların Ekim'de devreye gireceğini söyledi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Şimşek "Yaş meyve-sebzede yüzde 25-30'lara varan fire oranları iç piyasada yıllık yaklaşık 100 milyar liraya ulaşan perakende ticaret hacmi düşünüldüğünde çok büyük maddi kayba işaret ediyor" dedi.
Fire oranlarını en aza indirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yürütmekte olduğu çalışmalarda sona gelindiğini kaydeden Şimşek, "Gıda enflasyonunu düşürmek için yapısal sorunlara yönelik aldığımız kararlar, Ekim ayı gibi hayata geçecek" diye konuştu.
Kararlar için Gıda Komitesi'ni işaret eden Şimşek bu toplantılarda temel gündem maddesinin yaş meyve-sebze tedarik zincirindeki yüksek fire oranlarını düşürmeye ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmaya yönelik tedbirler olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Yaptığımız son Gıda Komitesi toplantısında nihai değerlendirme yapılarak karar alındı. Buna göre yaş meyve-sebze ürünleri hasat sonrasında uluslararası standartlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlar kullanılarak paketlenecek. Paketlenen ürünler satış noktalarına frigorifik (soğutuculu) dorselerde taşınacak."
Ürünlerin bundan sonra perakende satış noktalarında da soğutuculu reyonlarda sergileneceğine de değinen Şimşek, "Bu uygulamalar zorunlu olacak. Uygulamaya ilişkin standartlar uluslararası normlarla uyumlu olacak şekilde belirlendi. Söz konusu standartlar kısa süre içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin yol haritasını da belirledik. Gerekli görülen durumlarda intibakı kolaylaştırıcı teşvik ve destekler de gündeme gelebilecek" dedi.
Şimşek'in söz ettiği son Gıda Komitesi'nde ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve perakende satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi hususlarında yeni standartlar belirlenmişti.
Şimşek "Mevcut fire oranlarını yarı yarıya bile azaltabilirsek bunun ekonomimize katkısı yılda 15-20 milyar lira civarında olacak" dedi.
TÜİK verilerine gıda kalemi enflasyon üzerinde yüzde 21.77 ağırlığa sahip.
Hükümet enflasyondaki yüksek seyrin ana nedenlerinden biri olan gıda fiyatlarını düşürmek üzere son dönemde çeşitli adımlar atıyor. Bu çerçevede enflasyonda gıda kanalı ile gelen baskıyı sınırlamak adına gıda sektöründe fiyat artışlarına neden olan aracılık maliyetlerinin ve kayıp/kaçak oranının düşürülmesini içeren tedbirlerin de yer aldığı adımlar atılıyor.