Gıda Komitesi'nde ekmek alarmı

TMO'nun ekmek fiyatını frenleyen uygulaması sona erince Gıda Komitesi un sanayicilerine yapılan tahsisin devamı için harekete geçti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ekmek fiyatını frenleyen uygulaması 31 Mayıs itibariyle sona erdi.

Kasım 2021'de başlayan uygulama çerçevesinde un sanayicilerine tonu 3650 TL'den verilen buğday karşılığında fırıncılara çuval un satış fiyatı 260 TL olarak belirlenmişti.

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Bloomberg HT’de yayınlanan Akıllı Tarım programında, TMO'dan tahsis edilen buğday karşılığı verilen taahhütün son bulduğunu kaydederek çuvalı 260 TL olan unun 31 Mayıs’tan sonra ortalama olarak 400 TL civarına çıkacağını söyledi.

Bu açıklamaların ardından ekmek fiyatlarının artacağına yönelik beklenti ile birlikte Gıda Komitesi'nde yer alan bakanlıklar harekete geçti.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakan yardımcıları biraraya gelerek TMO'nun Kasım 2021'den bu yana sürdürüğü buğday regülasyonunu yeniden masaya yatırdı.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın da katıldığı ikinci toplantı sonrası un sanayicileri ile görüşüldü. Ardından da buğday regülasyonuna ilişkin konu Gıda Komitesinde yer alan Bakanlara aktarıldı.

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre, TMO'nun un sanayicilerine gerçekleştirdiği buğday tahsisinin devam etmesi için yeni bir çalışma başlatıldı. Tahsisin Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında da devam edeceği ancak bu sefer piyasadaki dengeleri gözetmek adına un sanayicilerinin önce malı satıp, TMO'dan sonraki aylarda tahsisli ürün temin edeceği belirtiliyor.

Çalışma tamamlandıktan sonra önümüzdeki günlerde TMO tarafından kamuoyuna detayların açıklanması bekleniyor.

TMO'nun daha önce ton başına 3,650 TL'den tahsis ettiği buğdayı yeni sezonla birlikte un sanayicilerine 4,500 TL seviyelerinden vermesi bekleniyor. Bu durumda un sanayicilerinin de fırıncılara çuvalı 325 TL'den un tedariki sağlayabileceği konuşuluyor.