Goldman Sachs: Gelişmekte olan pazarlar 2023'a kadar ABD'yi gölgede bırakacak

Goldman Sachs, gelişmekte olan piyasalar için çarpıcı bir tahminde bulundu. Şirket, bu bölgelerdeki hisse Senetlerinin 2030 yılına kadar ABD pazarını geçeceğini öngörüyor.

Goldman Sachs'a göre, gelirler arttıkça ve yatırımcılar dünya çapında halka açık borsalara daha derin erişim sağladıkça, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri 2030 yılına kadar ABD'yi geçebilir.

Goldman'da Tadas Gedminas ve Kevin Daly gibi analistler ekonomik büyüme tahminlerini hisse senedi piyasası kapitalizasyon tahminlerine dönüştürerek ABD'nin küresel payının 2022'de %42'den 2030'da yaklaşık %35'e düşeceği sonucuna vardılar. Aynı dönemde gelişmekte olan piyasaların payının ise %27'den %35'e yükseleceğini ve buradan itibaren büyümeye devam edeceğini belirttiler.

Son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde reel GSYH büyümesi yavaşlamış olsa da, küresel mali kriz ve Covid salgını da dahil olmak üzere küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı çeşitli şoklara rağmen gelir yakınsaması devam etti.

Goldman Cuma günü e-postayla gönderdiği bir notta, ilk olarak 8 Haziran'da yayınlanan raporlara atıfta bulunarak, "Tahminlerimizde gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye piyasası büyümesinin altında yatan en önemli dinamik, kurumsal varlıkların özkaynak haline getirilmesi, sermaye piyasalarının derinleşmesi ve finansal gelişme ilerledikçe gerçekleşen aracısızlaştırmadır" dedi.

Rapora göre, 2022 yılında gelişmekte olan piyasalar toplam küresel piyasa değerinin yaklaşık %27'sini temsil ederken, dolar cinsinden ölçülen küresel GSYH'nin yaklaşık %45'ini temsil ediyordu. Goldman, gelişmekte olan ekonomilerin, on yılın geri kalanında daha elverişli demografik özellikler ve verimlilik artışları nedeniyle gelişmiş ülkeler için öngörülen %1,8'lik oranın iki katından fazla, ortalama %3,8'lik bir hızla büyümesinin beklendiğini söyledi.

Goldman, Hindistan'ın 2022'de %3'ün altında olan küresel piyasa değeri payını 2050'de %8'e çıkararak en büyük artışı kaydedeceğini, Çin'in payının ise %10'dan %15'e yükseleceğini öngörüyor. Rapora göre Çin, 2035 yılı civarında dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geçecek ve yüzyılın ortasında dünyanın en büyük beş ekonomisi Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Almanya olacak.