Goldman Sachs'ın Salı günü yayınladığı bir rapora göre, küresel hedge fonları, ülkenin emlak sektörüne ilişkin artan endişeler ve zayıf ekonomik veriler nedeniyle Çin hisse senetlerini "agresif bir şekilde" sattı.
Banka, Ağustos ayı başında tüm hisse senedi türlerinin satıldığını, ancak iç borsada işlem gören A-hisselerinin satışların %60'ını oluşturarak başı çektiğini söyledi.
"Hedge fonları 8/14'e kadar ana defterdeki son 10 seansın sekizinde Çin hisse senetlerini net olarak sattı" diyen şirket, müşterilerinin hem uzun hem de kısa pozisyonlarını elden çıkardığını belirtti.
Bu, Ekim 2022'den bu yana herhangi bir 10 günlük dönemde Çin hisse senetlerindeki en büyük net satış ve son beş yıldaki en sert hareketlerden biri.
Goldman Sachs'ın tahminlerine göre, hedge fonları 24 Temmuz Politbüro toplantısından sonraki ilk 5 günde teşvik umutlarıyla aldıklarının %70'ini sattı.
New York borsasında işlem gören ve Tencent ve Alibaba gibi Çin'in en büyük internet şirketlerini temsil eden KraneShares CSI China Internet ETF, Ağustos ayında %12 düşerek Şubat ayından bu yana en büyük aylık düşüşünü yaşadı.
Goldman Sachs, ana aracılık birimi aracılığıyla yatırımcılara borç verme ve alım satım hizmetlerinin en büyük sağlayıcılarından biri olarak, hedge fonların yatırım eğilimlerini takip edebiliyor.
Küresel yatırımcılar, son olayların bir araya gelmesinin ekonomik görünümü karartması ve politika tepkisinin yetersiz görülmesi nedeniyle Çin ekonomisine ilişkin endişelerini dile getirdi.
Salı günü, Çin'den gelen bir dizi ekonomik veri, ekonomi üzerinde birçok cepheden gelen baskının arttığını göstererek Pekin'i faaliyeti desteklemek için temel politika oranlarını düşürmeye sevk etti.
Çinli emlak devi Country Garden özel bir onshore tahvilinin ödemesini ertelemeye çalışıyor ve geleneksel olarak gayrimenkule büyük ölçüde maruz kalan büyük bir Çinli tröst şirketi olan Zhongrong International Trust Co, bazı geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmedi.
Hedge fonları Çin'e olan ilgileri konusunda giderek daha temkinli davranıyor. Coatue, D1 Capital ve Tiger Global'in de aralarında bulunduğu bir dizi ABD merkezli hedge fonu, ülkenin ekonomik beklentilerinin zaten sallantıda olduğu ve jeopolitik gerginliğin arttığı ikinci çeyrekte Çin hisse senetlerindeki pozisyonlarını azalttı.
ABD Başkanı Joe Biden'ın Çin'deki bazı ABD teknoloji yatırımlarını yasaklayan idari emri de bazı yatırımcıların dünyanın en büyük ikinci ekonomisine olan risklerini daha da azaltmasına neden oldu.
Pazartesi günü yayınlanan bir UBS raporu, Çin'in yarı iletken sektörünün son iki hafta içinde hedge fonlar tarafından önemli ölçüde satıldığını gösterdi.