Goldman Sachs yüzlerce çalışanının işine son verecek

Goldman Sachs Cuma günü Reuters'a yaptığı açıklamada, düşük performans gösterenlere yönelik yıllık gözden geçirme sürecinin bir parçası olarak birkaç yüz kişiyi işten çıkarmayı planladığını söyledi.

Yatırım bankası Goldman Sachs, COVID-19 salgını nedeniyle iki yıl boyunca durdurduğu performansa bağlı işten çıkarmaları 2022 yılında yeniden uygulamaya koydu.

Bir Goldman sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, “Yıllık yetenek değerlendirmelerimiz normal, standart ve alışılmış, ancak bunun dışında dikkat çekici değil” dedi ve ekledi: “2024 yılında Goldman Sachs'ta 2023'e kıyasla daha fazla kişinin çalışmasını bekliyoruz.”

Geçen yılki uygulamanın Goldman çalışanlarının %1 ila %5'inin işini kaybetmesiyle sonuçlandığı bildirildi. Yıllar boyunca Goldman'ın stratejik kaynak değerlendirmesi kapsamında yapılan işten çıkarmalar piyasa koşullarına ve finansal görünümüne göre dalgalı bir seyir izledi.

Bankanın küresel işgücü 30 Haziran'da sona eren çeyrek itibariyle 44.300'dü. Anlaşma yapma sürecinin zarar görmesi ve daha yüksek-uzun vadeli faiz oranlarının makroekonomik görünümü olumsuz etkilemesi nedeniyle 2023'te birden fazla işgücü azaltma turuna gitti.

Bankalar için faaliyet ortamı o zamandan bu yana iyileşti ve Goldman Temmuz ayında güçlü borç yüklenimi ve sabit gelirli ticaret sayesinde ikinci çeyrek kârını iki kattan fazla artırdı.

ABD ekonomisinin dayanıklılığı, şirket yöneticilerine anlaşmalar, borç satışları ve hisse senedi arzları için güven verdi. Ancak sektör genelindeki toparlanmaya rağmen, anlaşma yapma faaliyeti tarihsel ortalamaların altında kaldı.
Goldman hisseleri öğleden sonraki işlemlerde pozitife döndü ve %0,6 artışla kapandı. Hisse senedi bu yıl %32 yükseldi ve rakip büyük sermayeli bankaları takip eden bir endeksin yanı sıra genel piyasalardan daha iyi performans gösterdi.

Günün erken saatlerinde Wall Street Journal'da yayınlanan bir haberde, halihazırda başlamış olan işten çıkarmaların sonbahar boyunca devam edeceği ve 1300'den fazla çalışanı ya da işgücünün %3 ila %4'ünü etkileyebileceği belirtildi.

Ancak Goldman, Reuters'a yaptığı açıklamada Journal tarafından bildirilen rakamların doğru olmadığını söyledi.