Google enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer reaktör şirketini satın alacak

Teknoloji devi Google, yapay zeka ihtiyaçları için küçük modüler nükleer reaktör şirketi Kairos'tan enerji satın alacak.

Google, yapay zeka için elektrik talebini karşılamak üzere birden fazla küçük modüler reaktörden enerji satın almak için dünyanın ilk kurumsal anlaşmasını imzaladığını söyledi.

Teknoloji şirketinin Kairos Power ile yaptığı anlaşma, Kairos'un ilk küçük modüler reaktörünü 2030 yılına kadar çevrimiçi hale getirmeyi ve ardından 2035 yılına kadar ek dağıtımları hedefliyor.

Şirketler anlaşmanın finansal ayrıntılarını veya tesislerin ABD'de nerede inşa edileceğini açıklamadı.

Google, altı ila yedi reaktörden toplam 500 megawatt güç satın almayı kabul ettiğini söyledi ki bu, günümüz nükleer reaktörlerinin üretiminden daha küçük.

Teknoloji firmaları, yapay zekanın on yıllardır ilk kez enerji talebini artırması nedeniyle bu yıl nükleer enerji şirketleriyle birkaç yeni anlaşma imzaladı. Mart ayında Amazon.com, Talen Energy'den nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi satın aldı. Geçtiğimiz ay Microsoft ve Constellation Energy, 1979'da ABD'deki en kötü nükleer kazanın yaşandığı Pennsylvania'daki Three Mile Island santralinin bir ünitesinin yeniden canlandırılmasına yardımcı olacak bir güç anlaşması imzaladı.