Google yapay zeka destekli ilk telefonlarını resmen duyurdu

Alphabet'in markası Google, yapay zekayı donanımlarına dahil etmek için düğmeye bastı, yapay zeka teknolojisinin daha derin entegrasyonlarına sahip yeni Pixel akıllı telefon serisini tanıttı.

Google'ın Pixel 9 serisi resmi olarak duyuruldu ve şirket, gelecek olan yapay zeka özelliklerini dünyayla paylaştı. Donanım cephesinde Google, tüm telefonlarında yapay zekayı etkin bir şekilde kullanabilmek için RAM'de artışa gitti. Pixel 9 12GB RAM'e sahipken, geri kalanı 16GB belleğe sahip olacak.

Ancak hikayenin daha büyük tarafı yazılım tarafında kendini gösteriyor. Çünkü telefonların hepsi Pixel'e özel bazı yeni yapay zeka özelliklerine sahip. Ayrıca Pro telefonlar, Google'ın en yetenekli yapay zeka sistemi olan Gemini Advanced'e erişimle birlikte gelen bir yıllık Google One AI Premium'a da sahip olacak. 

Google'ın yeni Pixel Screenshots özelliği, Microsoft'un bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi sürekli ekran görüntüleri aracılığıyla izlemek için yapay zeka kullanan Recall özelliğine biraz benziyor. Arkadaşlarınızla planladığınız bir etkinlik ya da akşam yemeği için yapacağınız bir tarif gibi bir şeyi takip etmek istiyorsanız, bir ekran görüntüsü alabilir ve daha sonra bu bilgileri sesli olarak arayabilirsiniz. Google bunun Pixel cihazlarına özel olduğunu söylüyor.

Gemini ekranınızı anlıyor

Google da Apple'dan esinlendi ve Gemini'ye sorduğunuzda telefon ekranınızda ne olduğuna göre size yanıt verme yeteneği getirdi. Şirket, Gemini'yi çağırdıktan sonra "Bu ekran hakkında sor" ya da "Bu video hakkında sor" seçeneğine dokunarak modeli bağlamsal yanıtlar için baktığınız şeye yönlendirebileceğinizi söylüyor. Google, bunun Gemini'nin bir YouTube seyahat videosundaki restoranların listesini Google Haritalar'a eklemek gibi şeyler yapabileceği anlamına geldiğini söylüyor.

Daha hızlı, daha iyi bir Gemini asistanı

Google, Gemini 1.5 Flash gibi yeni modeller sayesinde Gemini'nin sesli asistan olarak daha hızlı olacağını söylüyor. Şirket, bu modelin aynı zamanda daha kaliteli yanıtlar sunduğunu ve asistanın önceki sürümleri kadar sık yanlış yapmayacağını belirtiyor. Google ayrıca Gemini'ye daha fazla uzantı ekliyor, böylece Keep, Tasks, Utilities ve Google Calendar gibi uygulamalardan bilgi çekebilecek veya bu uygulamalarda daha fazlasını yapabilecek.

Gemini Live ile sohbet edin

Google, ChatGPT'nin Gemini Live adlı sesli sohbetinin kendi versiyonunu kullanıma sunuyor. Şirket, bu özelliğin doğal konuşmayı mümkün kıldığını, böylece Gemini'yi cümlenin ortasında kesebileceğinizi veya bir konuşmayı duraklatıp daha sonra devam edebileceğinizi söylüyor. Google, Gemini Live'ın ekranınız kilitli olsa bile çalışacağını söylüyor. Yeni Pixel Buds Pro 2'ye sahip olanlar, kulaklıklarına dokunup basılı tutarak ve "Hadi konuşalım" diyerek kulaklıkları aracılığıyla da Gemini ile konuşabilir.

Fotoğraflarınızı yeniden hayal edin

Google, görmek istediklerinizi yazarak ve ardından uygulamanın görüntünün bazı kısımlarını dönüştürmesine izin vererek bir fotoğrafı "yeniden hayal etmek" için yeni bir Magic Editor seçeneği ekliyor. Bunu yalnızca komutlarla ya da görüntünün bazı kısımlarını seçerek (seçiminizi izleyerek ya da gökyüzü gibi bir bölgeye dokunarak) ve değiştirmek ya da eklemek istediğinizi yazarak yapabilirsiniz. Yani, eğer isterseniz, gökyüzünü veya arka planın diğer yönlerini tamamen başka bir şey tanımlayarak değiştirebilirsiniz. Mükemmel bir gün yaratmak varken kimin mükemmel bir güne ihtiyacı var ki?

Add Me seçeneği, yabancıların sizin için bunu yapmasına gerek kalmadan kolayca grup fotoğrafları çekmenizi sağlıyor. Arkadaşlarınızın fotoğrafını çekin, ardından telefonunuzu verin ve onların bulunduğu noktaya gelin (kameranın çerçevelemesini yönlendirmek için bir AR kaplaması kullanarak); kamera daha sonra iki görüntüyü birleştirecektir. Bu özellik, ikinci resmin çerçevelenmesine rehberlik etmek için orijinal resmin AR kaplamasını kullanır.

Google, Add Me'nin lansman sırasında tüm Pixel 9 telefonlarında mevcut olacağını duyurdu.

Pixel Studio kullanarak resimler yapın

Yeni Pixel Studio uygulaması, metin komutlarını kullanarak illüstrasyonlar oluşturmanıza olanak tanıyor. Bu özellik Google'ın Imagen 3 bulut tabanlı modeli tarafından destekleniyor. Google'a göre bu özellik bir internet bağlantısı gerektiriyor.

Fotoğrafları Circle to Search ile paylaşın

Google, Circle to Search'ü kullandığınızda bir görüntünün ya da ekranınızın bazı bölümlerini paylaşmak için yapay zeka destekli bir yetenek eklediğini söylüyor. İstediğiniz bölümü daire içine aldıktan sonra, metin yoluyla göndermek için yeni bir paylaş düğmesine dokunabilirsiniz. Bu temelde paylaşmak için bir görüntünün bir kısmını kırpıyor, ancak bir görüntüyü düzenlemenin tüm olağan karmaşası olmadan bunu yapıyor.

Yapay zeka hava durumu özetleri

Google, yapay zeka destekli hava durumu raporları oluşturmak için Gemini Nano'yu kullanan yeni Pixel Weather uygulamasını kullanıma sunuyor. Uygulama ayrıca bölümlerin nasıl düzenleneceğini özelleştirmenize de olanak tanıyor, böylece UV endeksi gibi bilgileri ızgarada daha yukarıya koyabiliyorsunuz.

Çağrı Notları

Google, siz telefonu kapattıktan sonra telefon görüşmelerinin özetlerini oluşturmak için yapay zekayı kullanacak. Google, yeni bir berber dükkanına yönlendirilme ve telefon numarasını yazmayı unutma örneğini vererek, bunun bir aramadan ayrıntıları çıkarmak için yararlı olduğunu söylüyor. Şirket, aramaların ve özetlerin "asla buluta gönderilmediğini" ve deşifre edip özetlemeden önce aramadaki herkesi bilgilendirdiğini söylüyor. Çağrı Notları "en az 30 saniye uzunluğundaki" çağrılarda çalışıyor.