Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı toplantısında da faiz indirimlerine devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan faiz indirimlerinin süreceği açıklamasının da gelmesiyle yurt içinde dikkatler enflasyon göstergelerine çevrildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini bugün saat 10'da açıklayacak.
Bloomberg HT anketi piyasanın enflasyonda çıkışın sürmesini beklediğini gösterirken, öncü göstergeler de enflasyonun yükseldiğine işaret etti.
Ankete göre 19 kurumun medyan beklentisi Eylül ayında tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 3,6; yıllık ise yüzde 84,5 seviyesinde artacağı yönünde.
Ankette Eylül ayına ilişkin aylık enflasyon için en düşük beklenti yüzde 3, en yüksek beklenti yüzde 4,5 oldu. Yıllık enflasyon için ise en yüksek tahmin yüzde 85,9 , en düşük ise yüzde 83 seviyesinde gerçekleşti.
Ankette piyasa katılımcılarına yıl sonu enflasyon beklentileri de soruldu.
Ağustos anket döneminde 14 kurumun katılımı ile yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 72,8 seviyesine yükselmişti, bu anket döneminde medyan beklenti yüzde 73,5 seviyesinde çıktı.
Eylül'de elektrik ve doğalgaza zam gelmişti
Eylül ayı başında elektrik ve doğalgazın birim fiyatına, ithalat fiyatlarındaki artış nedeniyle abone gruplarına göre yüzde 20 ile 50 arasında zam yapılmıştı. Yapılan hesaplamalara göre zammın enflasyona etkisinin iki puanı geçebileceği belirtilmişti.
TCMB'nin yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 60,4 seviyesinde bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye'nin önümüzdeki yılın ilk ayları itibarıyla enflasyon sorununu arkada bırakacağını açıklamıştı.
Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor. Fakat devam eden Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji fiyatlarının yarattığı süreçlerin Türkiye'nin programını tehlikeye sokmasından endişe ediliyor.
Öncü göstergeler yükselişe işaret ediyor
Enflasyonda öncü göstergeler olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu ve İstanbul perakende fiyatlar endeksi Eylül ayında fiyatlardaki artış ivmesinin devam ettiğine işaret etmişti.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 5,15; bir öncek, yıla göre yüzde 130 arttığını; açlık sınırının ise 7,245 TL ile mevcut asgari ücretin 1,745 TL üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.
İTO'nun ölçtüğü İstanbul enflasyonu ise Eylül'de 3 hanelere çıktı.
İstanbul'da Eylül'de önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 6,06, toptan fiyatlar ise yüzde 2,94 arttı.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 6,06, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 2,94 artış kaydetti.
Söz konusu veriler yıllık bazda incelendiğinde, perakendede yüzde 107,42, toptan fiyatlarda yüzde 98,17 artış yaşandı.