Cumhurbaşkanı Abdullah Gül cumhurbaşkanlığı seçimleri adaylığı konusunu Başbakan Tayyip Erdoğan ile yakın zamanda konuşacaklarını belirtirken, başka adayların da söz konusu olacağını söyledi.
Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile ortak düzenlediği basın toplantısında Gül'e, Erdoğan ile Köşk adaylığı konusunu ne zaman görüşecekleri ve yeniden aday olmaması halinde siyasete dönmeyi düşünüp düşünmediği soruldu.
Gül, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili biliyorsunuz takvim zaten açıklandı. Daha önce de söylediğim gibi Sayın Başbakanla biz konuşacağız dedim. Bunu yapmadık ama yakında konuşacağız tabii" dedi.
Yüksek Seçim Kurulu cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 10 Ağustos'ta, cumhurbaşkanının ilk turda seçilememesi halinde ise ikinci turun 24 Ağustos'ta yapılacağını açıklamıştı.
Basında yer alan haberlerde de, geçen haftaki haftalık olağan görüşmede Gül ve Erdoğan'ın adaylık konusunu görüşerek, Erdoğan'ın aday olması konusunda mutabakat sağladıkları iddia edilmiş, ancak Köşk yetkilileri konunun henüz görüşülmediğini belirterek bu haberleri yalanlamıştı.
Gül, açıklamasında cumhurbaşkanlığı için başka adayların da gündeme geleceğini söyledi. Gül, "Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir. Zaman zaman biz ikimiz konuşacağız deyince, buradan farklı farklı şeyler duyuyorum, eleştiriler de duyuyorum. Şüphesiz ki başka adaylar olacaktır ve neticede seçimlerde halk karar verecektir. Hiç kimse şimdiden bu benim cebimde de dememektir." dedi.
Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda gündeme gelen tartışmalarda sadece Erdoğan ve Gül'ün adının geçmesine özellikle muhalefet partilerinden eleştiriler gelmişti.
Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçilecek ve cumhurbaşkanı seçimi kanununa göre bir kişinin aday gösterilebilmesi için en az yirmi milletvekilinin yazılı teklifi gerekli olacak.
MİT Kanunu ile ilgili tartışmalar
Gül'e basın toplantısında Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren ve ilk dört maddesi dün kabul edilen MİT kanun teklifi ile ilgili görüşleri de soruldu.
Yasayla ilgili görüşleri sorulan ve herhangi bir değişiklik yapılmasını isteyip istemediği sorulan Gül, diğer yasalarla ilgili yaptığı gibi ilgili bakan ve müsteşarla görüştüğünü ve fikirlerini paylaştığını belirtti.
Yasayı "yakından takip ettiğini" belirten Gül, "Şüphesiz ki bu tip yasalar tartışmalı hep konulardır, işin doğası gereği, nereden bakarsanız böyle. Ama gayet dikkatli şekilde görüşlerimi hep paylaşıp tavsiye ettim. Nihayetinde TBMM'nin kararıdır. Yasayı TBMM yapar, milletvekillerinin vereceği bir karardır" değerlendirmesinde bulundu.
Kanun teklifinin kabul edilen maddeleri ile Bankacılık Kanunu'na tabi olan kurum ve kuruluşların MİT'e bilgi, belge, veri ve kayıt sunması zorunlu tutuluyor.
Basında yer alan haberlerde ise Gül'ün kanun teklifine MİT'in faaliyetlerine yönelik bir "denetim" unsurunun eklenmesini istediği ve TBMM'deki görüşmeler sırasında kanun teklifinde bu yönde bir değişiklik yapılabileceği belirtilmişti.