Gümüş rekor kıran altının peşini bırakmıyor

Gümüş fiyatları, altına yetişmeye çalışıyor; kritik direnç seviyesi 29 doların üzerinde test ediliyor

Altın piyasası, ons başına yaklaşık 2.500 dolarla yeni rekor seviyelerine yaklaşarak büyük ilgi çekmeye devam ederken bazı analistler, yatırımcıların dikkatlerini gümüşe çevirmeleri gerektiğini öne sürüyor.

Gümüş, altının rekor seviyelere yükselişi sırasında aynı tempoda ilerlemekte zorluk çekti, ancak bu durum yavaş yavaş değişmeye başladı. Gümüş, yeni haftaya ons başına 29 doların üzerine çıkarak başladı ve bu, son dört haftanın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

Spot gümüş, son olarak ons başına 29,34 dolardan işlem gördü ve gün içinde %1'den fazla artış kaydetti.

Bu yeni momentum, Temmuz başından bu yana önemli ölçüde yükselen altın/gümüş oranını düşürmeye yardımcı oldu. Altın/gümüş oranı şu anda 85,5 puanda seyrediyor ve geçen haftaki yaklaşık 90 puanlık zirvenin oldukça altında. Yani altın arayı açmış durumda, şimdilik....

FXEmpire'de kıdemli piyasa analisti olan Christopher Lewis, Pazartesi günü yayınladığı bir notta, gümüşün yukarı yönlü momentumunun yeni başladığını ve herhangi bir satış baskısının bir alım fırsatı olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Genel olarak, bu piyasanın çok fazla dalgalanma yaşamaya devam edeceğini düşünüyorum, ancak genel eğilimin yukarı yönlü olduğunu hala inanıyorum," dedi.

FXStreet.com'da piyasa analisti olan Joaquin Monfort ise, ons başına 29,23 dolarda bazı kısa vadeli direnç seviyeleri olduğunu belirtti. Ancak, mevcut momentumun devam etmesi durumunda fiyatların yeniden 30 doların üzerine çıkmasını beklediğini ekledi.

Son dönemlerde altından farklı olarak, gümüş mevcut piyasa koşullarında tutarlı bir yükseliş eğilimi gösteremedi. Bazı analistler, bunun gümüşün endüstriyel talep nedeniyle küresel ekonomiye olan duyarlılığından kaynaklandığını belirtiyor. Düşük faiz oranları gümüşü parasal bir metal olarak desteklese de, ekonomik yavaşlama tehdidi yatırımcıları temkinli tutabilir.

Ancak, analistler, ekonomik bir durgunlukta bile gümüş piyasasının önemli bir arz-talep dengesizliği ile karşı karşıya olduğunu ve bu durumun fiyatları desteklemeye devam edeceğini belirtiyor.

Silver Institute'a göre, bu yıl piyasada 215,3 milyon ons açık olması bekleniyor ve bu, son yirmi yılın en büyük ikinci açığı olarak kaydediliyor.

ANZ'de kıdemli emtia stratejisti olan Daniel Hynes, gümüşün altına yetişmesini beklediğini belirterek, "Yükselen altın fiyatları ortasında güçlü temeller, yatırımcı ilgisini gümüşe yönlendirecektir," dedi.

Gümüşün son dönemdeki zorluklarına rağmen, birçok analist bu yıl için sağlam fiyat artışları öngörüyor. Geçen ay, Bank of America'daki emtia analistleri, yıl sonuna kadar altın/gümüş oranının 75 puana düşeceğini tahmin etmişti. Banka, bu yıl fiyatların ortalama 28 dolar civarında olmasını bekliyor.