ABD’den önemli veriler açıklandı. Özellikle konut sektöründeki toparlanma dikkatleri çekiyor. Bu dönem açıklanan rakamlarda yüzde 5.7’lik bir artış 552K’ya varan yeni ev satışlarının olduğunu görüyoruz. Bu durum ABD ekonomisi için olumlu bir görüntü çiziyor. Ayrıca haftalık işsizlik başvurularında da beklenti altında rakamlar görüyoruz. İşgücündeki olumlu görünüm FED’in istediği bir durum. İşsizlik oranında yüzde 5.1 düzeyine gelmiş ABD ekonomisi için görüntü olumlu. Ancak dayanıklı mal siparişleri için aynı durumu söyleyemeyiz. Bu dönem yerinde sayan bir rakam ortada.
Avrupa’da ise, Almanya ifo iş ortamı endeksi takip edildi. Beklentilerin ve önceki dönemin üzerine çıkan rakam Euro bölgesinin lokomotifi Almanya için olumlu bir görüntü sergiledi. Ayrıca Draghi’nin açıklamaları sonrası, bir miktar satıcılı seyrin görüldüğü Euro’da toparlanmaların görüldüğünü söyleyebiliriz. Parasal genişlemenin akıbeti ve ek teşviklerin gelip gelmeyeceği ilerleyen dönemler için merak konusu.
BRENT PETROL
Çarşamba günü açıklanan ham petrol stoklarının etkisiyle 50 Doların üzerine çıkan petrol fiyatları yeniden yukarılarda tutunamadı. Küresel ekonomilerde yaşanan büyüyeme sorunu ve talep azlığı emtia fiyatlarına darbe vuruyor. ABD ham petrol stoklarındaki gerileme ise, petrole sadece kısa vadede destek olurken, her yükseliş sonucu satış ağırlıklı bir görüntü ortaya çıkıyor. Arz fazlası etkisi petrol üzerinde negatif fiyatlamalar yaratmaya devam ederken, 48 doların altında bir fiyatlanma dün itibariyle takip edildi. Teknik olarak, satıcılı seyrin devamında 47.40 ve 46.80 seviyeleri takip edilebilir. Yükselişlerde 48.90-49.20 önemli dirençler olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerin devamlılığı için 50 dolar üzeri günlük ya da haftalık kapanışlar yönü tersine çevirebilir.
ALTIN
Dün altın adeta fırladı. Ons tarafında, kötü gelen dayanıklı tüketim mal siparişleri sonrası dolar endeksi gerilerken, altın talebinde bir artış söz konusu oldu. Özellikle ABD’nin faiz artırımı sürecini ötelemesi de fiyatlamada güçlü bir görüntü ortaya çıkmasına neden olurken, 1142 direncinin dün itibariyle kırıldığını gördük. ABD 10 yıllıklarının da değer kayıpları ters korelasyonu yeniden karşımıza çıkardı ve 1155 seviyelerine kadar uzun zamandır görmediğimiz bir yükseliş kaydettik. Yükselişlerin devamında 1155-1165 dirençleri takip edebilir. Devamında 1180 dikkat çekiyor. Bugün gelebilecek kar satışları halinde ise, 1142 eski direnci, destek görevi görebilir. 1133-1122 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Bugün ABD’den açıklanacak büyüme rakamları dikkatle takip edilmelidir.
EURUSD
Paritede yukarı yönlü bir meyil söz konusuydu. 1.1295 seviyelerine kadar yükselişin görüldüğünü söyleyebiliriz. Ancak yeniden bir tepkiyle karşılaştı. Dün açıklanan verilerde işsizlik başvurularının olumlu bir görüntü sergilediğini ancak çekirdek dayanıklı tüketim mal siparişlerinin aynı tadı vermediğini görmekteyiz. Bugün gözler ABD büyüme rakamlarında olacak. Büyüme, FED tahminlerine göre 2015 için iyi bir performans gösterebilir. Ancak verinin akıbeti dikkatle izlenmeli çünkü önemli fiyatlamalar karşımıza çıkarabilir. Yükselişlerde 1.1200 seviyesi önemli. İlk adımda 1.1255 devamında 1.1300 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerin devamlılığı halinde 1.1140-1.1100 bölgesi aşılırsa, 1.1050-1.1000 aralığında bir seviye görebilir.
GBPUSD
ABD’den dün gelen yeni konut satışları ve ilk işsizlik başvurularının beklentilerden olumlu açıklanması paritede aşağı yönlü hareketin devam etmesine neden oldu. Haftanın son işlem günüde ise İngiltere tarafında dikkat çeken önemli bir veri bulunmazken, ABD’de ikinci çeyrek büyüme oranı ve Michigan tüketici hassasiyeti öne çıkmakta. Teknik açıdan bakıldığında 1,5200 desteğinin üzerinde fiyatlanan parite için bu seviye önemli. 1,5200’ın kırılması durumunda salınımın hız kazanabileceği paritede 1,5160, hareketin devamında da 1,5100 destek seviyeleri hedeflenebilir. Yukarı yönlü harekette 1,5285 direncinin aşılması durumunda ise 1,5315-1,5360 direnç seviyeleri görülebilir.
USDTRY
Yurtiçi piyasaların tatil olmasına karşın paritede hareketlilik devam ediyor. Dolar endeksinin 96.00 seviyesini zorluyor olması paritede yukarı yönlü hareketin görülmesine neden olmakta. ABD’de bugün açıklanacak ikinci çeyrek büyüme oranı ise paritede hareketliliğin artmasına sağlayabilir. Verinin olumlu gelmesi durumunda paritede yeni rekorlar görülebilir. 3,0500 direncinin aşılması durumunda yükselişin hacim kazanabileceği paritede 3,0600-3,0720 seviyeleri hedeflenebilir. Yükselişin devamında ise 3,0900 seviyesi test edilebilir. Geri çekilmelerde ise 3,0370-3,0220 destek seviyeleri öne çıkarken, düşüşün devamında 3,0130 günün önemli destek noktası olabilir.
(IşıkFX)