Günün önemli şirket haberleri - 26Temmuz 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri ve dünyadan önemli gündem maddeleri neler oldu? 

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli şirket haberler şöyle oldu; 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gerçekleşecek her yatırımda yatırımcıların yanında, yakınında olmaya, Türkiye'nin her bir köşesini üretimle buluşturmak için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini belirterek, "Bunun da bir örneği olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ülkemiz sanayiinin yüksek teknoloji, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı dönüşümünde yeni bir sayfa açacak 4 programı kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

Ekonomi'nin haberine göre; Türkiye le Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİK - GCC) üyesi 6 ülkeyi kapsayan serbest ticaret anlaşmasında süreç hızlandı. Türkiye bu yıl tarafların görüşmeler başlatma kararının ardından görüş toplamaya başladı. Müzakerelerin ön hazırlığının bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Bahreyn, Umman, BAE, Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten oluşan ve tam adı Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı (KİK) olan teşkilat ile Türkiye arasında daha önce başlayan serbest ticaret anlaşması görüşmeleri 2010’da kesilmişti.


Kamuda tasarrufun artırılması amacıyla hazırlanan yasa düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeyle kamu görevlileri sadece bir görevi için maaş alacak. Düzenlemeyle, her statüdeki kamu görevlileri sadece bir görevi için maaş alacak. O maaş en yüksek devlet memuru maaşını yani 98 bin lirayı geçemeyecek. https://www.dunya.com/gundem/kamuda-tasarruf-tedbirleri-resmi-gazetede-birdenfazla-maas-uygulamasina-son-haberi-738380

Şarj edilebilir hibrit otomobiller için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları indirildi. Düzenlemeyle birlikte şarj edilebilen 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara ÖTV indirimi yapıldı. ÖTV miktarı yüzde 30'a kadar düştü. https://www.cnbce.com/haberler/sarjedilebilir-plug-in-hibrit-phev-otomobillerde-otv-indirimi-resmilesti-h2146

TÜPRAŞ, Ocak ayında İran makamlarınca alıkonulan gemide bulunan ham petrolün tamamını geri aldı. Açıklamada, "23-25 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen gemiden gemiye transfer operasyonuyla söz konusu ham petrolün tamamı şirketimizce geri alınmış olup, Eylül ayında Rafinerimize ulaşması beklenmektedir." denildi.

Kağıt ithalatında tarife kontenjanı açıldı. Tarife kontenjanı miktarı, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönemde, Kâğıt İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Kararın ekinde yer alan ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli eşyanın tamamı için toplam 30.624 ton olarak belirlendi. Her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı miktarı 10.208 tonu geçemeyecek.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin süper zenginlerin vergilendirilmesi konusunda uluslararası bir anlaşma müzakere etmeye gerek görmediğini söyledi. Yellen, “Vergi politikasını küresel olarak koordine etmek çok zor. Bu konuda küresel bir anlaşmayı müzakere etmeye gerek görmüyoruz ya da bunun gerçekten arzu edilir olduğunu düşünmüyoruz. Tüm ülkelerin kendi vergilendirme sistemlerinin adil ve ilerici olduğundan emin olmaları gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Yellen, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Başkan Biden'ın küresel ve ekonomik konulardaki temel değerlerini paylaştığını ve Biden'ın yerine seçilmesi halinde ABD'nin uluslararası liderliğini sürdüreceğini söyledi. Yellen, Harris'in ailelerin gelişmesine yardımcı olmaktan iyi işler yaratmaya ve enflasyonu düşürmeye kadar ekonomik meseleleri “derinden anladığını” ifade etti.

Goldman Sachs, Kasım ayında ABD başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın, gelecek yıl yerel petrol arzını önemli ölçüde artırmak için sınırlı araçlara sahip olacağını söyledi. Banka yayınladığı yatırımcı notunda, ABD'nin stratejik petrol rezerv stoklarının düşük olduğunu ve düzenleyici gevşemenin yalnızca ABD'nin uzun vadeli arzını önemli ölçüde artırabileceğini söyledi.

Japonya'nın kur politikasından sorumlu Maliye Bakan Yardımcısı Masato Kanda, Japonya'nın G20 üyesi ülkelere spekülasyonlardan kaynaklanan aşırı döviz kuru dalgalanmalarına karşı giderek daha dikkatli olmaları çağrısında bulunduğunu söyledi. G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kanda, bazı ülkelerdeki uzun süreli yüksek faiz oranlarının finansal piyasaları istikrarsızlaştırma riskine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çin'in elektrikli otomobil üreticileri, bölgenin zor durumdaki eski üreticilerine karşı fiyat avantajlarını zayıflatmayı amaçlayan gümrük vergilerinin etkisini azaltmak için Avrupa'da genişliyor. Avrupa Birliği'nin Çinli elektrikli araçlara uyguladığı vergileri %48'e kadar yükseltmesiyle birlikte Çin'in yeni nesil çevreci otomobil üreticileri, araçlarının yerli malı olarak kabul edilmesi için yerel sanayi ile işbirliği yapıyor.

AB Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, G7'nin dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirle Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi verilmesini öngören bir çerçeve anlaşmasını tamamlayacağını söyledi. G7, Ukrayna için Rus varlık gelirleriyle desteklenen 50 milyar dolarlık kredi planını Ekim ayına kadar tamamlayacak

ŞİRKET HABERLERİ 

GSDDE… Şirket sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Malta'da yerleşik Hako Maritime Limited tarafından bir adet kuru yük gemisi alımına karar verilmiş olup, bu kapsamda; İlgili geminin alımı konusunda gemi alım sözleşme sürecinin yürütülmesine, gerekli sair işlemlerin yürütülmesi için Şirket Yönetim Kurulu'nun yetkilendirilmesine, karar verilmiştir.

GSDHO… Şirket sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı GSD Shipping B.V. bünyesinde yer alan Malta'da yerleşik Neco Maritime Limited tarafından bir adet kuru yük gemisi alımına karar verilmiş olup, bu kapsamda; İlgili geminin alımı konusunda gemi alım sözleşme sürecinin yürütülmesine, gerekli sair işlemlerin yürütülmesi için Şirket Yönetim Kurulu'nun yetkilendirilmesine, karar verilmiştir.

HKTM… Şirket bağlı ortaklıklarından Makers Makine Ekipmanları ve Robotik Sistemler San. ve Tic. Aş. genel endüstri ve özellikle beyaz eşya sektöründen 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren aldığı siparişler 5.750.000 + KDV Avro değerine ulaşmıştır. Makers, 6 eksenli robotlar ve kartezyen robot sistemleri ile otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde çığır açan projelere imza atarak, global pazarda Türkiye'nin robotik kapasitesini sergilemektedir.Makers, yüksek verimlilik ve özelleştirilmiş otomasyon çözümleri sunarak, yurt dışında birçok önemli firmanın tercihi olmuştur. Global otomotiv devleri, beyaz eşya sektörü ve teknoloji liderleri ile çalışmaları, şirketin güvenilirliğini ve yenilikçi yaklaşımını pekiştirmiştir. Türkiye'nin robotik teknoloji alanındaki gücünü ve vizyonunu temsil eden Makers, endüstri 4.0 dönüşümüne liderlik eden projeleriyle sektördeki yerini sağlamlaştırmıştır. Bağlı ortaklıkta HKTM'nin % 67 pay sahipliği bulunmaktadır.

KOTON… MENA (Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi'ndeki büyüme planı kapsamında bölgenin en büyük tekstil perakendecilerinden Dubai merkezli Apparel Fashion FZE (Apparel Group) ile şirket arasında GCC (Gulf Cooperation Council) ülkelerinde ortaklığa yönelik bir ön sözleşme (term-sheet) 25.07.2024 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme, GCC ülkelerinde şirket ile Apparel Group arasındaki ortaklık neticesinde kurulacak olan bağlı ortaklık
vasıtasıyla ürünlerimizin satılması, dağıtılması ve pazarlanmasına yönelik olup, GCC ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri,
Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar'ı içeren 6 ülkeyi kapsamaktadır.

KZBGY… Parsel sınırı dışında bulunan ve 1990'lı yıllarda o tarihte gayrimenkulde mülkiyet hakkına sahip olan malik tarafından inşa edilmiş olan dolgu alana ilişkin 2012 yılından itibaren Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile şirket arasında ön izin sözleşmesi olup yıllık bedelleri şirket tarafından ödenmektedir. Söz konusu dolgu alana ilişkin olarak Şirkete dolgu yapıldığı iddiası ile Marmaris Belediyesi tarafından 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca 59.645.982,86 TL para cezası içeren belediye encümen kararı 25.07.2024 tarihinde tebliğ edilmiştir. Şirket tarafından herhangi bir deniz dolgusu yapılmamıştır. Yasal haklar süresi içinde kullanılarak kararın ve cezanın iptali için yasal yollara başvurulacaktır.

MPARK… MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş.'nin %80 iştiraki Samsun Medikal Grup Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş. altında faaliyet göstermek üzere Kosova Priştine'de Medical Park Hospital'in hastane binası kabul sözleşmesi 25 Temmuz 2024 tarihinde imzalanmıştır. Hastanenin Ağustos ayı içinde faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Kosova Medical Park Hospital, yaklaşık 10 bin m2 kapalı alanı, 80 yatak kapasitesi ve 4 ameliyathanesi ile Medical Park'ın güçlü markasının ve kaliteli sağlık hizmetinin yurt dışında tanıtılmasında büyük rol oynayacaktır. Bu açıklamada bahsi geçen işlemlere ilişkin olarak, Şirket Yönetim Kurulu tarafından Özel Durumlar Tebliği (II-15.1) 6. maddesi kapsamında içsel bilginin açıklanmasının ertelenmesi kararı verilmiştir. Bu karar; piyasaya yönelik olası müdahalelerin önlenmesi, şirket yasal haklarının ve menfaatinin korunması ve sürecin adil, eşit ve tarafsız bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması amacıyla SPK tebliğleri uyarınca verilmiş olup erteleme sebebi ortadan kalkar kalkmaz işbu açıklama yapılmıştır.

RTALB… Şirketin devam eden yatırımları arasında yer alan Malatya fabrikasının enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla çatı güneş enerjisi santrali yatırımına karar verilmiştir. Bu kapsamda "anahtar teslim" usulüne göre 507,15 kWp / 378 kWe kapasiteli Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali kurulması amacıyla, 25.07.2024 tarihinde yüklenici Onsolar Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. ile toplam bedeli 198.000.-USD + KDV olan bir sözleşme imzalanmıştır.

TCELL… Ukrayna bağlı ortaklıkların hisselerinin tamamının NJJ Capital'e devredilmesine ilişkin süreçte kapanış ön şartlarından biri olan Ukrayna rekabet kurulu onayı kurumun resmi internet sitesinde yayımlanmıştır. Satışa ilişkin kapanış süreci devam etmektedir.

TTRAK… 19 Ocak 2023 tarihli özel durum açıklamasında konu, Rekabet Kurulu tarafından şirketin de içinde bulunduğu sektördeki birçok şirket nezdinde yürütülen soruşturma ile ilgili olarak, iletilen yazı ile Rekabet Kurulu tarafından, yargı yolu açık olmak üzere, Şirketin rekabeti kısıtlayıcı bir bilgi değişimi ve/veya anlaşma içerisinde olmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'u ihlal etmediği ve dolayısıyla aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca Şirkete idari para cezası uygulanmasına yer olmadığına karar verildiği bildirilmiştir.

VBTYZ… Şirket VBT Yazılım A.Ş., Türkiye'de yerleşik Bir Banka ile "Olağanüstü Durum Merkezi Anasistem Altyapısı Donanım, Yazılım ve Hizmet" alımı konusunda anlaşmış ve sözleşme imzalamıştır. Sözleşmenin toplam bedeli 8.380.000,00 Amerikan Doları + KDV'dir.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

METUR… VURAL BULUT, 23-24 Temmuz 2024 tarihlerinde Metemtur Yatırım Enerji Turizm ve İnşaat A.Ş. payları ile ilgili olarak 13.83-14.00 TL fiyat aralığından 300.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Metemtur Yatırım Enerji Turizm ve İnşaat A.Ş. sermayesindeki payları 24/7/2024 tarihi itibariyle % 1.9 sınırına ulaşmıştır. 

TAVHL… TEPE İNŞAAT SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ, 25/07/2024 tarihinde TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş. payları ile ilgili olarak 270,00 – 272,75TL fiyat aralığından 107.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş sermayesindeki payları 25/07/2024 tarihi itibariyle %4,26 seviyesine ulaşmıştır. 

PAY GERİ ALIM TABLOSU 

SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ