Günün önemli şirket haberleri - 31 Temmuz 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli şirket haberler şöyle oldu; 

ŞİRKET HABERLERİ 


A1CAP – 92 gün vadeli 300 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

AKSA – Şirketin Akkim Kimya’dan toplam 578,2 milyon TL iki taşınmaz satın alacağı açıklandı.

BVSAN – JCR Avrasya tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunun AA – (tr), Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunun J1+ (tr), not görünümlerinin ise Stabil olarak belirlendiği açıklandı.

CCOLA – 272 gün vadeli 1,1 milyar TL tutarında bono ihraç edildi.

CONSE – Şirketin %100 bağlı ortaklığı Mavibayrak Üretim’in sermayesinin 43 milyon TL’den 88 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

CWENE – Şirket ile yurt içinde bir müşterisi arasında 20,8 milyon dolarlık GES kurulumu için sözleşme imzalandığı açıklandı.

CVKMD – Şirketin 1,4 milyon euroluk Sarıalan'da kurulacak tesisin Otomasyon ve Saha Elektrik Kurulum İşleri İçin Malzemeli İşçilik Anlaşması imzaladığı açıklandı.

DERHL & FONET & PEHOL – VBTS kapsamında şirket paylarına 29 Ağustos’a kadar kredili işlem yasağı getirildi. 

DURDO – JCR Avrasya tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunun A – (Tr), Kısa Vadeli Ulusal Kredi Rating Notununun J2 (Tr)i not görünümlerinin ise Stabil olarak belirlendiği açıklandı.

DCTTR – Şirket payları 31 Temmuz'da Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

EFORC – Şirketin İSO500 araştırmasında üretimden satışlar kriteri baz alındığında en büyük ikinci 500 sanayi şirketin içinde 215. sırada yer aldığı açıklandı.

ENJSA – 724 gün vadeli 1 milyar TL tutarında bono ihraç edildi.

ENSRI – Şemsi Çilingiroğlu tarafından 695.967 adet payın Borsa’da işlem görebilmesi için MKK’ya kaydileştirme başvurusu yapıldı.

ETILR – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.

GSRAY – Futbolcu Emin Bayram’ın 4 milyon euroya Westerlo’ye satıldığı açıklandı.

GLYHO – 178 gün vadeli 280 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

GSDHO – GSD Shipping bünyesinde yer alan Neco Maritime ile Itochu Corporation şirketinin bağlı ortaklığı Laurel World Maritime arasında 2028 yılında teslim edilmek üzere bir adet kuru yük gemisi alım sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

HATSN – Şirketin iki adet yatırım teşvik belgesinin (973,5 Milyon TL ve 956,4 Milyon TL) onaylandığı açıklandı.

HATEK – JCR Avrasya tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu’nun teyit edildiği, Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Derecelendirme Notun ise Stabil olarak belirlendiği açıklandı.

KONKA – Şirketin İSO ikinci 500 listesinde 202. Sırada yer aldığı açıklandı.

KRPLS – Şirketin RecyClass Traceability sertifikasını almaya hak kazandığı açıklandı. 

ISCTR – Yurt dışında 367 gün vadeli 28,1 milyon sterlin tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.

KIMMR – Şirketin 1 Ağustos itibariyle üç mağaza açacağı açıklandı.

MSGYO – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru Bakanlık tarafından da onaylandı.

ORMA – Şirketin 53.000 ton/yıl kapasiteli Formaldehit Üretim Tesisi Yatırımı‘nın inşaat, imalat ve montaj işlemlerinin tamamlandığı ve Ağustos’ta üretime geçileceği açıklandı.

OZYSR – Şirketin İSO ikinci 500 listesinde üretimden satışlar bazında 244., net satışlar bazında 212., ihracat bazında 117. sırada yer aldığı açıklandı.

PNLSN – Şirketin %100 bağlı ortaklığı Panelsan KZ’nin Kazakistan’daki YDA – Panelsan LLP şirketine %49 oranında ortak olmasına ilişkin görüşmelerin başlatılmasına karar verildiği açıklandı.

PASEU – Şirketin Mersin şubesinin tescil edildiği açıklandı. 

PASEU – Pasifik ISR Demiryolu unvanlı şirketin kurulduğu açıklandı.

TERA – Şirketin %100 bağlı ortaklığı Vesta Menkul Değerler’in Kısmi Yetkili Aracı Kurum Yetki Belgesi’nin iptal edildiği açıklandı.

SNICA – Şirketin Tarımsal Sulama Tesisi yatırımı kapsamında Basınç Ayarlı Damlama Sulama Sistemleri hatlarındaki testlerin tamamlandığı ve üretime başlandığı açıklandı.

SMTRG – 750 milyon TL’ye kadar kira sertifikası ihraç edilmesine karar verildiği açıklandı. 

ZOREN – JCR Eurasia tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notunun A- (tr), Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Paranın BB ve not görünümlerinin Stabil olarak belirlendiği açıklandı.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ

BAYRK – Allbatross Portföy tarafından 266.747 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %6,60’a geriledi.

FRIGO – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 100.000 adet pay 7,84 – 7,85 TL fiyat aralığından geri alındı.

KGYO –Nevzat Taşkın tarafından 257.511 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %4,72’ye geriledi.

METUR – Vural Bulut tarafından 13,19 – 13,20 TL fiyat aralığından 150.000 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %2,22’ye yükseldi.

ORGE – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 20.000 adet pay 73,45 – 73,70 TL fiyat aralığından geri alındı


SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ 

HEDEF – Şirketin A ve B grubu paylarda küsurat farkı nedeni ile tadil metninde güncelleme yapılacak olması sonrasında bedelsiz sermaye artırımı ile ilgili yeni sürecin başlayacağı açıklandı.

INVEO – Şirket sermayesi 2 Ağustos’ta 240 milyon TL’den %316,67 oranında bedelsiz olarak 760 milyon TL artışla 1 milyar TL’ye yükseltilecek.

KRVGD – Şirket sermayesi 2 Ağustos’ta 240 milyon TL’den %800 oranında bedelsiz olarak 1,9 milyar TL artışla 2,2 milyar TL’ye yükseltilecek.

GENEL KURUL HABERLERİ 

Bugün Genel Kurulu Olan Şirketler: IZINV, KRSTL, SKYLP


NAKİT TEMETTÜ HABERLERİ 


 

2024-06 DÖNEMİ BİLANÇOSU AÇIKLANAN ŞİRKETLER 


AÇIKLANMASI BEKLENEN BİLANÇOLAR 

DÜNYADAN ÖNEMLİ GELİŞMELER 

Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, ekonomi daha fazla soğuyana kadar Türkiye'de enflasyon sorununun çözülebileceğini düşünmediğini belirtti. Türkiye'ye son dönemde girişlerin çok güçlü olduğunu kaydeden Ghose, yılsonunda Dolar/TL kurunda 35 seviyesindeki beklentilerini koruduklarını belirtti.

JPMorgan Chase & Co. Kıdemli Türkiye Direktörü Mustafa Bağrıaçık, TCMB’nin faiz indirimlerine Ekim veya Kasım ayında başlayacağı öngörüsünü paylaştı. Fiyat düşüşlerinin zaman alacağına dair resmî yönlendirmeye rağmen dezenflasyon süreciyle birlikte faiz indirimlerinin Ekim ayı itibariyle başlayacağını öngördü.

KGF (Kredi Garanti Fonu)Hazine destekli kefalet programlarında toplam kullandırılabilir kredi limiti yılbaşındaki 110,7 milyar seviyesinden, temmuz itibarıyla 126,1 milyar liraya çıkarılırken, kullanılan kredi miktarı da 20,6 milyar lira artarak 52,9 milyar liraya yükseldi. KGF programları kapsamındaki ihracat destek kaleminden yılbaşından bu yana kullanım, 7,9 milyar lira artışla 8,9 milyar liraya, İGE A.Ş desteği ise 8,4 milyar liralık artışla 13,2 milyar liraya çıktı.

Japonya Merkez Bankası, yenin ABD doları karşısındaki düşüşünü durdurmak amacıyla referans faiz oranını yüzde 0,1’den 0,25'e yükseltti ve devlet tahvili alımlarını azaltma kararı aldı. Ocak-Mart 2026'da ayda 3 trilyon yen satın alacağını, yani şu anki yaklaşık 6 trilyon yenlik miktarı azaltacağını belirtti. Bu hedefe bağlı kalarak merkez bankası Ağustos ayından itibaren her tahvil alım işleminde 400 milyar yenlik 5-10 yıllık JGB (Japon devlet tahvili) satın alma teklifinde bulunacak ve 400-550 milyar yenlik teklif aralığını belirli miktarlar lehine kaldıracak.

Japonya'nın kur politikasından sorumlu olan Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Maliye Bakan Yardımcılığı görevini Masato Kanda'dan devralan Atsushi Mimura, Japonya'nın yen konusundaki temel yaklaşımını koruyacağını ve aşırı dalgalanmalarla mücadele için kura müdahalenin bir seçenek olmaya devam edeceğini söyledi.

Japonya'nın sanayi üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 düştü. Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı genel düşüşü ulaşım ekipmanları sektöründeki üretim düşüşüne bağlarken, otomobil sektöründeki üretim duraklamasının etkisini gerekçe gösterdi.

Maliye Bakan Yardımcısı Wang Dongwei, Çin'in tüketim vergisi reformunu adım adım uygulayacağını ve yerel yönetimlerin vergi dışı gelirlerinin yönetimini standartlaştıracağını söyledi. Wang, Çin'in ayrıca mali politika ayarlamalarını güçlendireceğini ve mali ve vergi reformlarını derinleştireceğini vurguladı. Bu ay yapılan Komünist Parti toplantısına göre, yerel yönetimlerin şu anda merkezi hükümete aktarılan ve tüm gelirlerin neredeyse onda birini oluşturan tüketim vergisinin daha fazlasını ellerinde tutmalarına kademeli olarak izin verilecek.

Çin'in imalat faaliyetleri Temmuz ayında daraldı. Çin'in hem hizmet hem de inşaat faaliyetlerini kapsayan imalat dışı PMI değeri de geçen ay düştü ancak büyüme bölgesinde kalmaya devam etti. İstatistik bürosu, Haziran ayında 50,5 olan manşet değerin Temmuz ayında 50,2'ye gerilediğini açıkladı.

İngiltere'nin yeni maliye bakanı Rachel Reeves, 30 Ekim tarihinde açıklanacak bütçe programımda vergileri arttırması gerekeceğini söyledi. İşçi Partisi'nin 4 Temmuz'daki büyük seçim zaferinin ardından maliye bakanlığına getirilen Reeves, "Bütçede vergileri arttırmak zorunda kalacağımızı düşünüyorum" dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Philip Lane, Euro bölgesi enflasyonunun bir süre daha yüksek seyredeceğini ancak daha sonra 2025 yılının ikinci yarısında hedefe yakınsayacağını söyledi. Lane, "Geçen haftaki toplantımızda geleceğe yönelik projeksiyonumuzu teyit ettik; enflasyon şu anda %2,5 civarında seyrediyor ve önümüzdeki yılın ikinci yarısında %2'ye geri döneceğiz. Yani enflasyonun biraz fazla yüksek olduğu bir yıl daha var ama bu devam eden ikinci aşama" dedi.

Reuters kaynaklı habere göre, petrol fiyatlarındaki son keskin düşüşlere rağmen, OPEC+ panelinin bu hafta, üretimi kısmaya yönelik mevcut anlaşmada herhangi bir değişiklik yapma ve Ekim ayından itibaren bazı üretim kesintilerini geri almaya başlama olasılığı düşük. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki müttefiklerinin üst düzey bakanları ya da grup olarak bilinen OPEC+, Perşembe günü TSİ 13:00'de online bir ortak bakanlar izleme komitesi toplantısı (JMMC) düzenleyecek.