Anadolu Ajansı’nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu, "G20 Liderler Zirvesi" kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun katılımıyla "G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı düzenlendi.
Toplantının oturum bölümünde konuşan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, , Paris'teki terör saldırılarını kınadıklarını, terörizm konusunda çok daha fazla ve sıkı işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Küresel krizin başlangıcından itibaren 7 yıl geçtiğini, krizden bu yana büyümenin düştüğünü, işsizliğin arttığını anlatan Gurria, büyümede kriz öncesi dönemdeki seviyelere bir türlü ulaşılamadığını ifade etti.
Gurria, "Biz aslında ticaret gen haritası üzerinde çok çalıştık, küresel değer zincirlerinden, aynı zamanda katma değer yaratmaktan bahsediyoruz. Hizmetler sektörü, ticaretin kendisinden daha korumacı. Ticaretin kolaylaştırılması anlaşması da çok fazla umut vadediyor. Ticaretin kolaylaştırılması anlaşmasına devam etmemiz gerekiyor çünkü tarifeleri düşürmenin tek yolu bu" diye konuştu.
Ülkelerde sektör düzenlemeleri ve finansmanla da ilgili birtakım problemler olduğuna işaret eden Gurria, "Bunlar insanların yaptığı şeyler, dolayısıyla eğer biz yaptıysak ve yanlış yaptıysak geri dönüp düzeltebiliriz" ifadesini kullandı.
Henüz yatırımları patlatamıyoruz
Toplantılarda Dünya Bankası, IMF, OECD gibi önemli kuruluşlar ile G20, G7 gibi platformların sürekli yatırımlara vurgu yaptığına dikkati çeken Gurria, "Ama henüz bu yatırımları patlatamıyoruz. Yatırımlar yarının büyümesinin tohumlarıdır. Eğer yatırımı yapamayacak olursak, bunu başaramayacak olursak, büyüyemeyeceğiz" dedi.
Angajman kurallarının çok önemli olduğunu, bu kuralların özellikle yatırım için uygulanması gerektiğini ifade eden Gurria, kamu-özel sektör ortaklığı projeleri için spesifik ve ulusal seviyede kuralların oturtulması gerektiğini söyledi.
Gurria, "Şimdi artık ulusal düzeye dönmemiz, ulusal düzeyde yatırım stratejileri geliştirmemiz, bilhassa da bunu altyapı yatırımları için yapmamız gerekiyor" dedi.
Verimlilik düşüş gösteriyor
Son 10 yılın geleneksel büyüme lokomotifinin, özellikle gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'ler olduğuna dikkati çeken Gurria, KOBİ'ler anlamında da bir düşüş ve yavaşlama söz konusu olduğunu, kredilerin KOBİ'lere akışında sorunlar olduğunu dile getirdi.
Gurria, bu hususların verimlilik değerlerinde negatif büyümeyi getirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Verimlilik gerçekten de düşüş gösteriyor. İngiltere olsun, Meksika olsun, Türkiye, ABD neresi olursa olsun verimlilikte bir düşüş var. Büyümeyi orta dönemde iyi seviyelerde tutan bütün göstergelerde yavaşlama ve düşüş var. Bütün bunları inovasyonla ilgili politikaları da getirerek, bertaraf etmemiz gerekiyor ama bu konuda da pek iyi haberler yok. Burada da bir yavaşlama ve gerileme var. Küresel büyümede yavaşlamayı getiren unsurlardan biri inovasyonun olmaması diğeri ise yönetişim ve düzenlemeyle ilgili konular."
Kapsayıcı bir şekilde çalışılması gerekiyor
Kapsayıcılığın önemini vurgulayan Gurria, yapılan bütün düzenlemelerin eşitsizliği giderebilme adına herkesi kapsar nitelikte olması gerektiğini söyledi.
Gurria, "KOBİ'ler, küresel değer zincirleri, eğitim, sağlık, istihdam olanakları, maaşlar, iş kalitesi bütün bu konularda kapsayıcı çalışmamız gerekiyor çünkü eşitsizlikler büyüyerek artıyor. Bu, büyümenin önündeki engellerden biri de bu" değerlendirmesinde bulundu.