Tüketici güven endeksi, seçim belirsizliğiyle Ağustos'ta 62.35'e gerileyerek 6.5 yılın en düşük değerini aldı.
Merkez Bankası ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeks Temmuz ayında 64.66 değerini almıştı. Endeks Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 3.6 geriledi.
Verinin alt kalemlerine bakıldığında Ağustos'ta hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.3, genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 8, işsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 0.6, tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 0.2 azalış gösterdi.
TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse uyarlanmış haliyle veri Mart 2009'da görülen 61.55 seviyesinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.
ARTAN TEK KALEM OTOMOBİL SATIN ALMA İHTİMALİ
Kömürcüoğlu verinin detaylarına bakıldığında neredeyse tüm gruplarda aylık bazda gerileme görülmesine karşın gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimalinde artış yaşandığına dikkat çekerek, "Temmuz ve Ağustos ayında otomobil alma ihtimalinde artış olması aslında hane halkının otomobili de tasarruf olarak görmesi olarak değerlendirilebilir" dedi.
Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.
Hükümet kurma çalışmaları konusunda sonuç alınamaması ardından Türkiye tekrar bir seçime doğru hızla ilerliyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 9 Temmuz'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 40. günün sonunda bu görevi devretti. Anayasaya göre, hükümet kurmak için tanınan 45 günlük süre bu Pazar günü akşam sona erecek.
Davutoğlu dün yaptığı açıklamada ise seçimin Ekim sonu ya da Kasım başında olabileceğini söyledi. Davutoğlu, Hürriyet Gazetesi'nde yer alan açıklamalarında, "Seçim tarihine YSK karar verecek. 25 Ekim, 1 Kasım ya da 8 Kasım olabilecek tarihler. Daha ileri gitmesi durumunda iklim şartları zorlar" dedi.