Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasanın ardından Hasankeyf, sular altında kalacak.
TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada duruma tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Gülay Yedekci, Hasankeyf'in insanlığın Mezopotamya'da insanlığın yerleşik hayata geçtiğinin en belirgin örneği olduğunu söyledi.
Yedekçi, "Hasankeyf'in sular altında bırakılması insanlık suçudur. Hasankeyf'te 60 yıl ömürlü baraj 12 bin yıllık tarihe tercih edilmemelidir. Barajın havzasının bulunduğu alanlardan gelecek kil, silt gibi malzemelerin 'ölü hacim' diye tabir ettiğimiz baraj altı kotunu doldurması sonucunda baraj ömrü tükenmekte ve atıl duruma gelmektedir" ifadelerini kullandı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekili Mehmet Ali Aslan ise, Hasankeyf' yerleşim biriminin 12 bin yıllık tarihî bir geçmişi olduğuna dikkat çekti.
Bu barajın yapımının anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Aslan, Anayasa'nın 63'üncü maddesinde “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır” yazdığını hatırlattı.