Havacılık sektörü 2024 yılını nasıl geçirecek?

Pazartesi günü küresel havayolu şirketleri 2024 yılı için kar tahminlerini yükseltti ve rekor sayıda yolcunun uçuşa katılmasıyla sektör genelinde 1 trilyon doların biraz altında gelir öngördü.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), son grevlere rağmen taşıyıcıların temel işçilik maliyetlerini düşürmemesi nedeniyle dünya çapında sektörün bu yıl 30,5 milyar dolar kar elde etmesini beklediğini ve bu rakamın 2023'te yukarı doğru revize edilen 27,4 milyar dolardan daha yüksek olduğunu söyledi.

Bu, sektörün 2020 yılında pandemi nedeniyle 140 milyar dolar zarara uğramasından sadece dört yıl sonra geldi. Genel Müdür Willie Walsh, IATA'nın küresel hava trafiğinin %80'inden fazlasını oluşturan 300'den fazla üyesinin yıllık toplantısı sırasında Reuters'a verdiği demeçte, "Ortam, özellikle Asya'da beklediğimizden daha iyi" dedi.

Ancak havayolu endüstrisi, seyahat talebindeki güçlü toparlanmaya hizmet etme kabiliyetinin, kendi filolarının teslimatları da dahil olmak üzere küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle engellendiği uyarısında bulundu.

IATA yılda iki kez yayınladığı ekonomik görünüm raporunda, yolcu getirilerinin - ya da bir yolcunun bir mil uçmak için ödediği ortalama tutarın - 2023 yılına kıyasla %3,2 oranında güçlenmesinin beklendiğini belirtti. Bunun nedeni kısmen kapasite artışının kısıtlı olması ve ortalama ücretlerin artması.

Buna karşılık, pandemi sırasında patlama yaşadıktan sonra normal seyrine dönen yük taşımacılığının 2024 yılında %17,5 oranında düşmesi bekleniyor.

Havayolu faaliyetleri, iş dünyası ve tüketici güveninin yanı sıra ticaret için de bir turnusol testi olarak görülüyor.
Sektörün yüksek sabit maliyetleri ve çoğu sınır ötesi birleşmeyi caydıran düzenlemeleri var, bu da sektörün parçalı kalması anlamına geliyor.

Walsh, "Marj hala çok düşük; hala %3'ün biraz üzerinde bir marjla karşı karşıyayız" dedi ve ekledi: "Bu performans hala sektörün olması gereken seviyenin çok altında."

Asya'da IATA, Çin'de uluslararası seyahatlerdeki durgun toparlanmaya rağmen 2024 yılı için sektörün kâr tahminini üç kattan fazla artırarak 2,2 milyar dolara çıkardı.

IATA, Kuzey Amerika'nın 14,9 milyar dolarla, daha önceki tahminlere göre değişmeden, "hayat pahalılığı baskısına rağmen güçlü tüketici harcamaları" ile en kârlı bölge olmaya devam ettiğini söyledi.

IATA, havayolu şirketlerinin öngörülemeyen bakım sorunlarından etkilendiğini söyledi. Bu, Pratt & Whitney (RTX.N) tarafından üretilen ve bu yaz yüzlerce Airbus (AIR.PA) jetini yere indirmesi beklenen motorların onarım darboğazlarına bir gönderme gibi görünüyor.

Sektör kaynakları Cuma günü, dünyanın en büyük uçak üreticisi Airbus'ın tedarik sorunlarında yeni bir artışla karşı karşıya olduğunu ve ikinci yarı için üretim planlarına şüphe düşürdüğünü söyledi. Uçak üreticisi tüm yıl teslimat hedeflerine sadık kalacağını söyledi.

Rakip Boeing Ocak ayında havada kabin panelinin patlamasının ardından ABD'li düzenleyicilerin üretimini sınırlamasına yol açmasının ardından en çok satan 737 MAX jetlerinden başlangıçta planlanandan çok daha az üretiyor.