Havayolu sektörü Google kabusu yaşıyor

Havayolları, oteller ve perakendeciler Google'ın arama değişikliklerinin dışında kalmaktan korkuyor.

Havayolları, oteller ve perakendecileri temsil eden lobi grupları, Avrupa Birliği teknoloji düzenleyicilerini, Google'ın önemli teknoloji kurallarına uymak için değişiklikler yaparken sadece büyük aracıları değil, kendi görüşlerini de dikkate almasını istiyor ve bu yönde bir çağrıda bulundu.

Air France KLM ve British Airways'in sahibi IAG üyesi olan Avrupa Havayolları grubu, otel grubu Hotrec, Avrupa Otel Forumu, EuroCommerce, Ecommerce Europe ve Independent Retail Europe Mart ayında yeni kuralların etkilerine ilişkin endişelerini dile getirmişti.

AB'nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA), Google ve diğer beş teknoloji devine, kullanıcılara daha fazla seçenek ve rakiplerine daha iyi rekabet şansı vermeyi amaçlayan bir kurallar listesi dayatıyor, ancak bu gruplar düzenlemelerin gelirlerine zarar verebileceği endişelerini dile getirdi.

AB antitröst şefi Margrethe Vestager ve AB endüstri şefi Thierry Breton'a gönderdikleri 22 Mayıs tarihli ortak bir mektupta, o tarihten bu yana endişelerinin arttığını belirttiler.

İkili "Sektörlerimizin, DMA'nın uygulanması için şu anda düşünülen çözümlerin ve gerekliliklerin ayrımcılığı daha da artırabileceğine dair ciddi endişeleri var" diye yazdılar ve şöyle devam ettiler:

"İlk gözlemler, bu değişikliklerin güçlü çevrimiçi aracılara görecekleri ayrıcalıklı muamele nedeniyle daha fazla önem kazandırarak şirketlerin doğrudan satış gelirlerini ciddi şekilde azaltma riski taşıdığını gösteriyor"

Şu anda Google'ı olası DMA ihlalleri nedeniyle soruşturan Komisyon, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Mart ayında yayınladığı bir blog yazısında arama sonuçlarında yapılan değişikliklerin büyük aracılara ve toplayıcılara daha fazla trafik sağlarken otellere, havayollarına, tüccarlara ve restoranlara daha az trafik sağladığını belirten Google da açıklama yapmadı.

Gruplar, "Uyumsuzluk soruşturmasının, hizmetlerini Google'da da sunan Avrupalı işletmeleri dikkate almadan, yalnızca üçüncü taraf hizmetlerine adil ve ayrımcı olmayan bir şekilde davranma ihtiyacına atıfta bulunmasından endişe duyuyoruz" mesajını verdi.