HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçim sonuçları sonrasında mevcut tablodan bir koalisyon çıkartılarak yola devam edilmesi gerektiğini, AKP dışı her koalisyon seçeneğine açık olduklarını söyledi.
Demirtaş, kendilerinden beklenen "silahların bırakılması" çağrısını yapacak olanın İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan olduğunu ve onun da bu çağrıyı yapmak için hazır beklediğini kaydetti.
Demirtaş, yeni seçilen milletvekilleri ile gerçekleştireceği toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayarak, koalisyon ihtimallerine dair değerlendirmelerde bulundu.
Erken seçimden ve koalisyonlardan korkulmaması gerektiğini ancak erken seçimin ilk çözüm olmadığını kaydeden Demirtaş, "Türkiye'yi bir an önce erken seçim tartışmasına çekmek kimseye fayda getirmez. Bir koalisyon çıkartarak Türkiye'nin yoluna devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Pazar günü yapılan seçimde 550 sandalyeli TBMM'de AKP 258 milletvekili çıkarırken, CHP 132, MHP 80, HDP ise 80 sandalye kazandı. Hükümet kurmak için en az 276 sandalye gerektiği için partiler önümüzdeki günlerde koalisyon kurmak için müzakerelere başlayacak.
Demirtaş, partilerle tebrik dışında şu anda resmi bir görüşmeleri olmadığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Partimize fikirler iletilirse biz de düşüneceğiz. Hiçbir öneri ya da fikre peşinen kapalı değiliz. Kapımız herkese açık. MHP'nin ne yapacağına biz karar veremeyiz, kendileri bilirler. 'Şununla olurum, olamam' diyemeyiz; hiçbir partiyi zorlayacak halimiz yok. Ama partimize hakaret eden, meşruiyetini sorgulayan yaklaşımları da kabul etmeyiz."
Önümüzdeki günlerde koalisyon seçenekleri ortaya çıktıkça değerlendirmelerini yapacaklarını ve görev düşerse sorumluluktan kaçmayacaklarını ifade eden Demirtaş, "Bütün koalisyon seçenekleri ortaya çıkmadan peşinen bir şey söylemeyeceğiz. AKP ile ilgili söylediklerimizin ise arkasındayız. Diğer koalisyon seçenekleri için söylüyorum, kapımız açık" dedi.
Yeni seçilen milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurmak için öncelikle AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu yetkilendirmesi bekleniyor.
Demirtaş, başkanlık sisteminin artık Türkiye'de tartışılabilecek ve yaşama geçirilebilecek bir durum olmadığını, bunda ısrar edilmesinin sistemin tıkanmasına neden olduğunu söyleyerek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı kişisel bir husumetimiz yok. Anayasayı ihlal eden cumhurbaşkanı her zaman eleştiri alacaktır, kendi sınırlarına çekilen ve Türkiye'de siyasetin önünü açmaya çalışan tutumu bizden destek görür" dedi.
AKP'yi de özel bir husumetleri olduğu için eleştirmediklerini belirten Demirtaş, hatalardan dönüldüğü oranda Türkiye'nin yararına her türlü ortak adımı parlamento olarak atmaya hazır olduklarını kaydetti.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm sürecinin bir hükümet kurulduktan sonra aktif olarak işlemeye devam edeceğini kaydeden Demirtaş, HDP İmralı heyetinin önümüzdeki günlerde PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı'ya gitmek için başvuruda bulunacağını belirtti.
HDP heyeti İmralı'ya en son Nisan ayı başında gitmiş, Öcalan'la görüşme talepleri seçim süreci nedeniyle hükümet tarafından kabul görmemişti.
HDP ile hükümet arasında 28 Şubat'ta varılan Dolmabahçe mutabakatı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılanmamış, Erdoğan HDP'nin önemle üstünde durduğu İzleme Kurulu'nun oluşturulmasına karşı çıkmıştı. Erdoğan'ın bu çıkışının ardından seçim süresi boyunca taraflar konuşmalarında birbirlerine karşı sert eleştiriler yöneltmişti.
"Barış için HDP olarak seçim dönemindeki rekabeti bırakarak elimizi taşın altına koymaya hazırız" diyen Demirtaş, heyetin İmralı'ya gitmesinin çözüm sürecinin dondurulduğu yerden çıkartılması için iyi bir adım olacağını kaydetti.
HDP olarak sürecin kaldığı yerden devamı için sorumluluklarını bildiklerini ve daha fazla sorumluluk almak istediklerini ifade eden Demirtaş, "Silahların bırakılması konusunda çağrı yapacak olan Öcalan'dır ve o da çağrı için İmralı'da hazır bekliyor" dedi.
HDP PARTİ MECLİSİ BİLDİRGESİ: ÖCALAN'A TECRİT KALKMALI
Öte yandan bugün toplanan HDP Parti Meclisi'nin gerçekleştirdiği toplantının ardından yayımlanan bildirgede, yeni hükümet hangi partilerden oluşursa oluşsun, devlet ve hükümet çözüm sürecini kaldığı yerden devam ettirmeye çağırıldı.
Öcalan'a uygulanan tecride bir an önce son verilmesi ve görüşmelerin başlatılması istenilen bildirgede, "HDP'nin bu konuda üzerine düşen siyasal sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu ilan ediyoruz" denildi.
Seçimlerin hiçbir partiye tek başına hükümet olma yetkisini vermediğini ve koalisyon hükümetlerinin yolunun açıldığı kaydedilen bildirgede, şöyle denildi:
"HDP, yeni hükümet kurma girişimlerinde meydanlarda dile getirdiği sözlere sahip çıkacak, ilkeli, sorumlu ve yapıcı siyasete devam edecektir. Türkiye halklarının lehine ve siyasal ilkelerimize uygun olacak hükümet kurma çalışmalarına destek verecek, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Bu vesileyle, Erdoğan'ı halkların kararına saygılı olmaya, anayasal sınırlara çekilerek 'ülkeyi normalleştirmeye' çağırıyoruz."