HDP Meclis'te, başkanlık sistemi çöktü

AKP tek başına iktidarı kaybetti, HDP'nin barajı aşmasıyla Erdoğan'ın başkanlık sistemi talebi darbe aldı

Türkiye'de bugün yapılan genel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, AKP tek başına hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısını elde edemezken, seçime ilk kez parti olarak katılan HDP'nin barajı aşarak AKP'nin sandalye sayısını azaltması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemi talebinin darbe alması olarak yorumlandı.

CNNTürk'ün verdiği kesin olmayan seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 97.6'sı sayıldı. AKP'nin oy oranı yüzde 40.8 iken, yüzde 10 seçim barajını geçmeyi başaran HDP'nin oy oranı yüzde 13 olarak belirlendi. Kesin olmayan sonuçlara göre AKP'nin milletvekili sayısının 258 olacağı belirtildi.

Aynı sonuçlara göre CHP'nin oy oranı yüze 25.1, MHP'nin oy oranı ise yüzde 16.4 oldu.

Seçim sonuçlarının ardından Reuters'a açıklamalarda bulunan bir AKP yetkilisi, "Bu tablodan hükümet çıkmaz, erken seçim görülüyor. AKP-MHP koalisyonu olursa bir sonraki seçimde bu oyu da alamayız. Tahminimiz bir azınlık hükümeti ve erken seçime gidilmesi yönünde" dedi.

AKP 2011 genel seçiminde yüzde 49.8, CHP yüzde 26, MHP yüzde 13 oranında oy almıştı. HDP ise 2011 genel seçimine bağımsız adaylarla girmişti.

Seçim öncesinde kamuoyunun en merakla izlediği konu HDP'nin yüzde 10 seçim barajını geçip geçemeyeceği ve geçmesi halinde bunun AKP'nin milletvekilli sayısını nasıl etkileyeceği idi.

Seçim sonuçlarına dair ilk değerlendirmelerde, sonuçlar seçim kampanyası boyunca Türk tipi başkanlık sistemi için çağrıda bulunan Erdoğan'ın bu talebine yönelik bir darbe olarak nitelendirildi.

Erdoğan seçim öncesinde yaptığı mitinglerde seçmenlere başkanlık sistemi yönünde bir anayasa değişikliği yapmak üzere bir partiye 400 milletvekili çıkaracak oyu vermeleri yönünde çağrılarda bulunmuştu.

İLK DEĞERLENDİRMELER VE KOALİSYON OLASILIKLARI

Seçim sonuçlarını Konya'da izleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'ya dönmek üzere Konya'daki evinden ayrılırken, AKP Genel Merkezi önünde Davutoğlu'nun bir balkon konuşması yapmasını bekleyen AKP'liler toplanmaya başladı.

Seçim sonuçlarının ardından ilk değerlendirmesini İstanbul'da yapan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş "Eşit ve adil olmayan bir seçim kampanyası sonucu muhteşem bir zafer ve muazzam bir başarı elde ettik. Barıştan yana olanlar kazanmış, baskı ve otoriteden yana olanlar gerilemiş ve yenilmiştir... AKP ile içeriden ve dışarıdan koalisyon yapmayacağız diye söz verdik, sözümüzün arkasındayız" dedi.

Bu sonuç, demokratik ve çoğulcu anayasa isteyenlerin, yüzde 10'luk seçim barajına karşı duranların ortak zaferidir. Artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. Bize oy verenleri mahcup etmeyecek bir duruş ortaya koyacağız" diyen Demirtaş, "Türkiye'de artık başkanlık tartışması, diktatörlük tartışması son bulmuştur. İnanıyorum ki Öcalan kalıcı barış konusundaki desteğini bundan sonra da sürdürecektir" dedi.

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ise "Yüzde 10 barajını da artık geride bırakmak istiyoruz" dedi.

CNNTürk, kesin olmayan seçim sonuçlarına göre HDP'nin milletvekili sayısının 78 olacağını duyurdu.

Seçimin ardından CHP Genel Merkezi'ne gelen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise ilk değerlendirmesinde "Demokratik yollarla bir baskıcı dönemi sona erdirdik, demokrasi kazandı. Türkiye kazandı" dedi.

CHP Sözcüsü Haluk Koç ise seçim sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında "AKP ile biraraya gelemeyeceğimizi propaganda döneminde açıkladık, bu açıklamalar geçerlidir...Kılıçdaroğlu ve CHP, hükümeti kurabilecek en önemli siyasi aktör haline geldi" dedi.

Seçim öncesinde AKP'nin tek başına iktidar olamaması durumunda bir koalisyon kurmak için en yakın parti olarak değerlendirilen MHP'nin Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Reuters'a yaptığı değerlendirmede "Parti olarak hedefimiz tek başımıza iktidardı. Bu sonuçlardan sonra genel merkezimizin değerlendirme yapması daha sağlıklı... Şu an benim koalisyon ile ilgi bir değerlendirme yapmam doğru olmaz" dedi.