Arz endişesi, dün 60 doları aşan Brent’te vade makasını da açıyor. ABD’de sondaj kuyuları geçen yılın hala yüzde 50 altındayken, üreticilerin finansman sıkıntılarının, yeşile geçiş trendinin de etkisiyle 2021’de de devam etmesi öngörülüyor. Büyük hedge fonlar arz tarafının gecikmiş talebi karşılayacak hızda toparlanamayacağını düşünerek petrol fiyatlarında yükseliş olacağını öngörüyor. Bu yıl 70-80 dolar öngören hedge fon bile var. En büyük petrol üreticisi ABD’de kule sayıları geçen yılın %50 altında ve sermaye kesintilerinin devam etmesi bekleniyor.
Pandemide karantinalar başladığında petrolde açığa satış trendi başlatan hedge fonlar, fiyatların güçlü şekilde tekrar yükseleceği ihtimaline yatırım yapmaya başladı. Brent petrolün varilini dün bir yıldan fazla bir süreden sonra 60 doların üzerine çıkartan ve yeni trendleri takip etme anlamında nispeten iyi bir karneye sahip hedge fonlar, arz tarafının talebe yetişmekte zorlanacağını öngörüyor. Arz yönlü kısıtlarla Brent’in 2021 yılı sonunda 70 ila 80 dolara kadar çıkabileceğini öngören hedge fon bile var. Hedge fonlardan bazıları arz tarafındaki kısıtların petrol fiyatlarını en az bir yıllık zirvelere taşıyacağını ve iki yıl veya daha fazla süre fiyatların yüksek kalacağını öne sürüyor.
New York Merkezli Maglan Capital kurucu ortağı David D. Tawil, “Yaza aşılama yaygınlaşacak ve yaz seyahatleri başladığında fiyatlar çok güçlenecek. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca inanılmaz petrol fiyatları göreceğiz” diyor. Bağımsız petrol ve doğalgaz üreticilerinde uzun pozisyonda olduklarını söyleyen Tawil, 2021 sonunda Brent’in varil fiyatının 70 ila 80 dolar olacağını tahmin ediyor. Symmetric.io verilerine hedge fonlar üçüncü çeyrekte binlerce Exxon, ConocoPhillips ve Chevron hissesi alırken, FIS’ Astec Analytics verilerine göre BP’deki açık pozisyonlarını 4 Şubat itibariyle 16 milyon hisse azalttı.
ABD 2019 üretimini 2023’e kadar yakalayamayacak
Canoe Financial LP’den portföy yöneticisi Rafi Tahmazian ise “Büyüme kabiliyeti kalmadı enerji üreticilerinin. Arz tarafı bozulmuş durumda” diyor. Hükümet tahminleri de bu görüşü destekliyor: ABD’nin 2019’daki 12,25 milyon varil/gün üretim rekorunu 2023’e kadar geçemeyeceği öngörülüyor.
Petrol ve doğalgazda gelecek dönem arz tarafına yönelik önemli bir ölçek olan ABD petrol ve doğalgaz kule sayısı 11. kez üst üste artmış olsa da, toplam kule sayısı 2020’nin yüzde 50 altında. Baker Hughes Co. verilerine göre 5 Şubat’la biten haftada kule sayısı 8 artarak 392’ye geldi. Bu mayıs ayından bu yana en yüksek sayı olsa da geçen yıla göre 398 kule (yüzde 50) eksik anlamına geliyor. Baker Hughes’un 1940’lardan bu yana topladığı veriler ağustosta 244 ile tarihi dibi görmüştü. Ağustos sonrası aşılama ve iyileşme umuduyla sondaj kulesi yatırımları hızlanmıştı.
Arz endişesi vade makasını açıyor
Yakın dönem arzında bir sıkışma yaşandığının bir işareti de Brent fiyatlarında altı aylık vade makasının (bu ayın vadeli kontratları ve altı ay sonrasının vadeli kontratları arasındaki fark) 2,44 dolar ile bir yıldaki en yüksek düzeyi görmesi. OCBC’den ekonomist Howie Lee’ye göre yatırımcılar yılın ikinci yarısında petrol talebinde beklenen iyileşmeye odaklandı ve kısa vadeli karantinalara bağlı zayıflık, yatırımcıların görmezden geldiği bir durum.
ABD’de açıklanması beklenen 1,9 trilyon dolarlık paketin doları zayıflatması da yine petrolü 60 doların üzerine çıkaran faktörlerden biri. Lee, Suudi Arabistan’ın geçen hafta Asya’ya aylık ham petrol satış fiyatlarında indirim yapmamış olmamasının piyasaya “çok boğa bir sinyal” gönderdiği yorumunu yaparak “Suudiler böyleyken kimsenin petrolü açığa satmaya cesaret edeceğini sanmıyorum” diyor.
Brent nisan vadelileri dün gün içinde TSİ 15:10 itibariyle 60,27 dolara kadar yükselerek geçen yılın ocak ayından bu yana görmediği düzeye yükselirken, Batı Teksas Petrolü de (WTI) yüzde 1,1 yükselişle 57,68 dolar/varil seviyesine gelerek geçen yılın ocak ayından bu yana görmediği bir düzeye çıkmış oldu.