Dünya Altın Konseyi Piyasa İstihbarat Bölüm Başkanı Alistair Hewitt, altının, küresel hisse senedi piyasalarında son dönemde yaşanan sert düşüşlere rağmen dolar bazında yüzde 5 yükselerek "güvenli liman" özelliğini koruduğuna dikkati çekti.
Hewitt, "Finansal karmaşa zamanlarında altının rolü" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, küresel hisse senedi piyasalarının, Çin'deki yavaşlamanın dünya ekonomisi üzerindeki etkilerine ilişkin artan yatırımcı endişeleriyle ağustos ayında tepetaklak olduğunu ifade etti.
Bu dönemde hisse senetleri ve emtia piyasalarının da sert bir şekilde gerilediğine işaret eden Hewitt, altının ise tam tersi bir şekilde dolar bazında yüzde 5, Çin yuanı bazında yüzde 9 ve Hindistan rupisi bazında yüzde 10 yükseldiğini dile getirdi.
Hewitt, enflasyon, para birimlerindeki değer kaybı ve finansal riskleri de içeren çeşitli riskler karşısında, altının tüm dünyada yatırımcılar için yüzyıllardır zengin bir korunma aracı (güvenli liman) olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"Altının bu risklerden korunma özelliği, 2007-2009 finansal krizi ve 1987 yılında Batı piyasalarında yaşanan 'Kara Pazartesi'nin ardından da öne çıkmıştır. Bireysel yatırımcıların yanı sıra perakende ve kurumsal yatırımcılar da benzer şekilde uzun vadede portföylerinde tuttukları altından fayda sağladı. Altın, çeşitlilik stratejisi bakımından önemli bir role sahip olmasının yanı sıra uzun dönemde enflasyona karşı hedge (koruma) özelliği taşımasıyla merkez bankaları tarafından rezerv varlık olarak da tutuluyor. Bu kapsamda merkez bankaları özellikle son 4,5 yıldır altına döndü ve 2015 yılının 2. çeyreği itibarıyla 137 ton alım yaptı."