Hindistan yeni zorunluluğun Çin'e yönelik olduğunu söylemese de, yıllık yaklaşık 10 milyar dolarlık kişisel bilgisayar ve tablet ithalatının yarısından fazlası Çin yapımı.
İki ülke arasındaki ilişkiler, Çin ve Hindistan askerlerinin tartışmalı Himalaya sınırında çatıştığı ve 24 kişinin öldüğü 2020 ortalarından bu yana kötüleşti.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı Hintli hükümet yetkilileri, lisanslama önleminin Çin ile olan ticari dengesizliği gidermeyi amaçladığını söyledi.
İşte 2020'den bu yana Hindistan'ın aldığı tedbirlerden etkilenen diğer bazı Çin ticaret ve yatırım girişimleri:
Çinli BYD geçen ay Hindistan'daki ortak girişim ortağına, yatırım teklifinin Yeni Delhi'nin incelemesine maruz kalmasının ardından elektrikli otomobil üretmek için 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım planını rafa kaldıracağını söyledi.
Great Wall Motor geçen yıl Hindistan'a 1 milyar dolar yatırım yapma planlarını rafa kaldırdı ve yasal onayları alamayınca buradaki operasyonlarında çalışan tüm işçileri işten çıkardı.
Hindistan'ın federal mali suçlar kurumu, geçen yıldan bu yana Xiaomi'nin (1810.HK) 670 milyon dolarlık banka varlığını dondurarak akıllı telefon üreticisi için önemli bir sorun teşkil etti. Ajans, Xiaomi'nin yabancı kuruluşlara telif hakkı adı altında yasadışı havaleler yaptığını iddia ediyor. Şirket suç işlediğini reddediyor.
Veri ve gizlilik sorunlarını gerekçe gösteren Hindistan, Çinli Tencent tarafından desteklenen Güney Koreli bir şirket olan Krafton Inc'in battle-royale formatındaki oyunu gibi popüler olanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 300 Çin mobil uygulamasını yasakladı.
2020 yılında Hindistan, Çinli şirketlerin devralma ve yatırımlarını engellemeye yönelik bir hamle olarak görülen bir şekilde, ekstra bir inceleme ve güvenlik izni katmanı ekleyerek komşu ülkelerde yerleşik şirketlerin yatırımlarına yönelik incelemeleri artırdı.
Bu durum, son 3 yılda milyarlarca dolarlık yatırım teklifinin onay sürecinde takılıp kalmasına yol açtı.