Hong Kong yönetimi, protestolara yol açan yasa tasarısını geri çekeceğini açıkladı. Kararın ardından Hong Kong Borsası hızla yükseldi
Protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor.
Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.
Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyor.
Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.
Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, daha önce toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulunmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyor.
BORSA TAVAN YAPTI
Hong Kong borsası Lam'in iptal kararı basına yansıdıktan sonra yüzde 4'ten fazla artış ile bu ayın en yüksek kapanışını yaptı.
Bir hükümet kaynağı Lam'in borsa kapandıktan sonra yapılan toplantıda daha önce askıya aldığı yasa tasarısını iptal ettiğini söyledi.
Hong Kong'da halk, tarafsızlığından şüphe ettikleri Çin mahkemelerinde suçluların yargılanmasının önünü açacak tasarıyı haziran ayından bu yana protesto ediyor. Hong Kong'da suçluların iadesi yasa tasarısını protesto için başlayan gösteriler özel bir özerk yapı ile Çin'e bağlı olan bölgede son yıllarda görülmemiş demokrasi eylemlerine dönüştü.
Haziran'dan bu yana eylemlerde kritik anlar
9 Haziran'da yarım milyondan fazla Hong Konglu sokağa inerek yasa tasarısını protesto etti. 12 Haziran'da şehrin on yıllardır gördüğü en büyük sokak gösterilerine polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Tasarının Hong Kong meclisindeki ikinci kez görüşülmesi iptal oldu. Hükümet binaları bir sonraki haftaya kadar kapatıldı. 15 Haziran'da ise Carrie Lam tasarıyı süresiz askıya aldığını duyurdu.
Gösteriler finans ve ticaret merkezi olan Hong Kong'u ekonomik açıdan da etkiledi. 21 Ağustos'ta Çin'in dev e-ticaret firması Alibaba, Hong Kong borsasındaki 15 milyar dolarlık halka arzını gösteriler sebebiyle erteledi.
Ancak bu protestoları bitirmeye yetmedi. Reuters haber ajansı 2 Eylül'de Lam'ın bir grup iş insanına "elimde olsa istifa ederdim" dediği bir ses kaydını duyurdu. Bu haberin ardından Hong Kong Lideri Carrie Lam, hiçbir zaman Çin hükümetinden kendisinin istifa etmesine izin vermesini istemediğini açıkladı.