Huawei ABD'nin yasakladığı parçaları cihazlarından söküyor

Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei, ürünlerindeki binlerce ABD yasaklı parçayı değiştirdiğini söyledi.

Çinli teknoloji devi Huawei'nin kurucusu, Cuma günü bir Çin üniversitesi tarafından yayınlanan konuşma metnine göre, Huawei Technologies Co Ltd'nin ABD ticaret yaptırımlarından etkilenen ürünlerindeki 13.000'den fazla parçayı değiştirdiğini söyledi.

Şubat ayında Şanghay Jiao Tong Üniversitesi tarafından yayınlanan konuşma metnine göre Ren Zhengfei, Huawei'nin son üç yıl içinde 13.000 bileşeni yerli Çin malı ikamelerle değiştirdiğini ve ürünleri için 4.000 devre kartını yeniden tasarladığını söyledi.

Devre kartı üretiminin "istikrara kavuştuğunu" söyledi.

Reuters'in bağımsız olarak doğrulayamadığı açıklamalar, Huawei'nin ABD ticaret kısıtlamalarından kurtulma çabalarına bir pencere açtı. 5G telekomünikasyon ağlarında kullanılan ekipmanların önemli bir tedarikçisi olan Huawei, 2019'dan bu yana art arda gelen ABD ihracat kontrollerinin hedefi oldu.

Bu kontroller hem Huawei'nin ABD'li şirketlerden çip tedarik etmesini hem de kendi çiplerini tasarlamak ve bunları ortaklarına ürettirmek için ABD teknoloji araçlarına erişimini kesti. Biden yönetimi geçen yıl ABD'de yeni Huawei ekipmanlarının satışını da yasakladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre Ren bu açıklamaları 24 Şubat'ta Çinli teknoloji uzmanlarına yaptığı bir konuşmada dile getirdi. Üniversite konuşma metnini Cuma günü web sitesinde yayınladı. ABD merkezli bir Huawei temsilcisi Cuma günü yapılan yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Ren, Huawei'nin 2022 yılında araştırma ve geliştirmeye 23,8 milyar dolar yatırım yaptığını ve "kârlılığımız arttıkça, Ar-Ge harcamalarını artırmaya devam edeceğiz" dedi.

Kurucu, şirketin MetaERP adı verilen kendi kurumsal kaynak planlama sistemini kurduğunu söyledi. Nisan ayında faaliyete geçecek olan sistem, finans, tedarik zinciri ve üretim operasyonları da dahil olmak üzere temel iş fonksiyonlarının yürütülmesine yardımcı olacak.

Ren, Huawei'nin çılgınca popüler olan büyük dil modeli AI ChatGPT'ye rakip bir uygulama başlatmayı planlamadığını, ancak uygulamanın geliştiricisi OpenAI'nin destekçisi Microsoft Corp'un tek baskın oyuncu olmayacağını söyledi. Huawei'nin yapay zekanın "temel bilgi işlem gücü platformu" olmaya odaklandığını söyledi.