Huawei Nvidia'ya geliştirdiği yapay zeka çipiyle meydan okuyacak

Çin'de Huawei yapay zeka yarışında vites yükseltirken geliştireceği yeni çiple Nvidia'ya meydan okumaya hazırlanıyor.

Wall Street Journal'ın Salı günü kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Çinli Huawei Technologies, ABD yaptırımlarının ortasında Çin'de Nvidia'ya meydan okumak üzere yapay zeka çipi hazırlığında.

Huawei'nin en yeni işlemcisi Ascend 910C'nin son haftalarda Çinli internet ve telekom şirketleri tarafından test edildiğini belirten haber, Huawei'nin potansiyel müşterilere çipin Nvidia'nın H100'ü ile karşılaştırılabilir olduğunu söylediğini de ekledi.

Huawei, Reuters'in yorum talebine hemen yanıt vermedi. ABD'li düzenleyiciler geçen yıl ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Nvidia'nın H100 de dahil olmak üzere gelişmiş çiplerini Çinli müşterilere satmasını engelleyen kurallar koymuştu. Nvidia daha sonra, en yakından izlenen H20 çipleri de dahil olmak üzere Çin için özel olarak tasarlanmış üç çip tanıttı. Ancak, ABD yaptırımları doğrultusunda, H20'nin işlem gücü H100 çiplerine kıyasla önemli ölçüde sınırlandırılmıştı.

Journal'ın haberinde Huawei'nin en yeni çipini Ekim ayında sevk etmeye başlamayı hedeflediği belirtildi.

TikTok'un ana şirketi ByteDance, Baidu ve China Mobile gibi şirketler 910C çiplerini almak istiyor. Habere göre Huawei ve potansiyel müşteriler arasındaki ilk görüşmeler, siparişlerin toplam değeri yaklaşık 2 milyar dolar olan 70.000 çipi aşabileceğini gösteriyor.