IBM dünyanın ilk 2nm çipini geliştirdi

IBM, test laboratuvarında 2nm çip oluşturarak bilgisayar işlemcilerinde önemli bir atılım yaptığını açıkladı.

Bilgisayar çipleri yapmak için kullanılan süreç nanometre (nm) cinsinden ölçülür ve daha düşük bir sayı genellikle ileriye doğru bir sıçrama anlamına gelir.

IBM, test çipinin piyasada bulunan mevcut 7nm ürünlere göre performansı %45 artırabileceğini iddia ediyor. Donanımhaber'in haberine göre şirket ayrıca enerji açısından daha verimli olan bu çipin, %75 daha az enerji tükettiğini de belirtti. Şirket, el tırnağı büyüklüğündeki bir çipe 50 milyar transistör sıkıştırdığını söylüyor.

Teknolojinin cep telefonu pil ömrünü "dört katına" çıkarabileceği ve telefonların yalnızca dört günde bir şarj edilmesi gerekebileceği de belirtilmiş. Bilgisayar çipi endüstrisi, transistörlerin fiziksel boyutunu ölçmek için nanometreyi (metrenin milyarda biri) kullanıyordu. Günümüzde, daha düşük bir "nm" sayısı, daha iyi performans ve daha düşük güce yol açan teknolojinin yeni nesillerini tanımlayan bir pazarlama terimi olarak yaygın şekilde kullanılmakta.

IBM, 2nm süreci için test çipinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Albany araştırma laboratuvarında yapıldığını açıkladı. Bu tür işlemciler sayesinde, taşınabilir bilgisayarların performansı artacak ve aynı zamanda otomotiv endüstrisinde, yapay zeka, uzay keşfi, 5G ve 6G'nin yanı sıra kuantum hesaplamada geniş uygulama bulacaklar.

2nm yongaların ticari kullanıma ne zaman sunulacağı henüz bilinmemekte. Ancak bu muhtemelen birkaç yıldan daha erken olmayacak.