Bir IBM yöneticisi Salı günü yaptığı açıklamada, International Business Machines'in (IBM) bu hafta yaygın olarak kullanıma sunduğu bir bulut bilişim hizmetinin işletim maliyetlerini düşürmek için kendi bünyesinde tasarladığı yapay zeka çiplerini kullanmayı düşündüğünü söyledi.
IBM Yarı İletkenler Genel Müdürü Mukesh Khare, San Francisco'daki bir yarı iletken konferansında Reuters ile yaptığı söyleşide, şirketin yeni "watsonx" bulut hizmetinin bir parçası olarak Yapay Zeka Birimi adı verilen bir çip kullanmayı düşündüğünü söyledi.
IBM, ilk büyük yapay zeka sistemi olan Watson'ın pazarda ilgi görmemesinden on yıldan fazla bir süre sonra insan benzeri metinler yazabilen yapay zeka teknolojilerindeki patlamadan yararlanmayı umuyor.
Eski Watson sisteminin karşılaştığı engellerden biri, IBM'in bu kez çözmeyi umduğu yüksek maliyetlerdi. Khare, kendi çiplerini kullanmanın bulut hizmeti maliyetlerini düşürebileceğini çünkü bu çiplerin güç açısından çok verimli olduğunu söyledi.
IBM çipin varlığını Ekim ayında duyurmuş ancak üreticisini ya da nasıl kullanılacağını açıklamamıştı.
Khare, çipin IBM ile yarı iletken araştırmaları konusunda ortaklık yapan Samsung Electronics tarafından üretildiğini ve şirketinin bunu watsonx'ta kullanmayı düşündüğünü söyledi.
IBM'in çipin bulut müşterileri tarafından ne zaman kullanılabileceğine dair belirlenmiş bir tarihi yok, ancak Khare şirketin halihazırda çalışan birkaç bin prototip çipi olduğunu söyledi.
IBM, Alphabet'in Google'ı ve Amazon.com gibi diğer teknoloji devlerine kendi yapay zeka çiplerini tasarlama konusunda katıldı.
Ancak Khare, IBM'in, çipleri büyük miktarda veriyle yapay zeka sistemlerini eğitmede pazara liderlik eden Nvidia'nın yarı iletkenlerinin doğrudan yerini alacak bir ürün tasarlamaya çalışmadığını söyledi.
Bunun yerine, IBM'in çipi, yapay zeka endüstrisinin içinden gelenlerin çıkarım olarak adlandırdığı, halihazırda eğitilmiş bir yapay zeka sistemini gerçek dünyada kararlar vermek için kullanma süreci konusunda uygun maliyetli olmayı hedefliyor.
Khare, "Şu anda hacmin olduğu yer burası" dedi ve ekledi: "Şu anda eğitime yönelmek istemiyoruz. Eğitim, hesaplama açısından farklı bir canavar. En fazla etkiyi yaratabileceğimiz yere gitmek istiyoruz."