Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) raporuna göre yaygın artış beklentilerine rağmen, küresel enerji ile ilgili karbondioksit emisyonları 2019'da büyümeyi durdurdu.
Rapora göre iki yıllık büyümenin ardından, dünya ekonomisi % 2,9 oranında genişlese bile, 2019 yılında küresel emisyon 33 gigatonda değişmedi. IEA bunun başlıca nedenleri, gelişmiş ekonomilerde yenilenebilir kaynaklarının (esas olarak rüzgar ve güneş) genişleyen rolü, yakıt konusunda kömürden doğalgaza geçiş ve daha yüksek nükleer enerji üretimi. Diğer faktörler arasında bazı ülkelerde daha ılıman hava ve bazı gelişmekte olan piyasalarda daha yavaş ekonomik büyüme olduğu ifade edildi.
IEA İcra Direktörü Dr Fatih Birol "Şimdi, 2019'un sadece büyümede bir duraklama değil, küresel emisyonlarda kesin bir tepe noktası olarak hatırlandığından emin olmak için çok çalışmalıyız" dedi.
IEA verilerine göre 2019'da gelişmiş ekonomilerdeki emisyonlardaki önemli düşüş, başka yerlerde de büyümeyi dengeledi. ABD, 140 milyon ton veya % 2,9 düşüşle ülke bazında en büyük emisyon düşüşünü kaydetti. ABD emisyonları, 2000 yılındaki zirveden neredeyse 1 gigaton düştü. Avrupa Birliği'ndeki emisyonlar, 2019 yılında enerji sektöründeki düşüşler nedeniyle 160 milyon ton veya % 5 düştü.