Uluslararası Enerji Ajansı, ülkelerin güvenli tedarik sağlamak ve gezegeni ısıtan karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmak için Çin'deki mevcut yoğunlaşmadan uzaklaşarak güneş paneli üretimini genişletmeleri gerektiğini bildirdi.
IEA yeni bir raporda, dünyanın güneş panellerinin temel yapı taşlarını (polisilikon, külçeler, levhalar, hücreler ve modüller) üretmek için mevcut kapasitesini 2030 yılına kadar ikiye katlaması gerektiğini bildirdi.
Kısmen Çin yatırımı sayesinde, güneş ışığını elektriğe dönüştüren güneş fotovoltaik teknolojisi, dünyanın birçok yerinde enerji üretmenin en ucuz yolu haline geldi.
IEA, 2021'de Çin'in polisilikon üretim kapasitesinin % 79'una ev sahipliği yaptığını, bunun % 42'sinin, ülkenin en büyük fabrikasının tek başına küresel kapasitenin % 14'ünü oluşturduğu Sincan eyaletinde bulunduğunu aktardı.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Herhangi bir küresel tedarik zincirindeki bu konsantrasyon seviyesi önemli bir güvenlik açığını temsil eder." dedi.
Raporda, Çin'in yakında dünya polisilikonunun yaklaşık % 95'ini ve değer zincirinin daha altındaki ignots ve wafers üreteceği belirtildi.
Birol, "Bir yangın veya doğal bir afet olursa, fiyatların yukarı çıkması ve hatta güneş PV'sinin kullanılabilirliği açısından küresel temiz enerji geçişi üzerinde etkileri olabilir, ama çeşitlendirip gerekli önlemleri alırsanız, dünyadaki hükümetlere bu riskin ele alınmasını, hatta belki de azalmasını öneriyoruz" dedi.