İki önemli enerji anlaşması imzalandı

TPAO'nun Şah Deniz Projesi'ndeki payını yüzde 19'a, BOTAŞ'ın TANAP'taki payını yüzde 30'a çıkartan anlaşmalar imzalandı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Fransız enerji şirketi Total'in Şah Deniz Projesi'ndeki yüzde 10 payını 1.45 milyar dolara alarak hissesini yüzde 19'a çıkaran anlaşma imzalandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı imza töreninde ayrıca BOTAŞ'ın TANAP Projesi'ndeki hissesini yüzde 20'den yüzde 30'a çıkaran anlaşma da Azeri enerji şirketi Socar ile imzalandı.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "TPAO, Total'in Şah Deniz'deki hisseleri için 1.45 milyar dolar ödeyecek" dedi.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı ve arz güvenliğini sağlamayı amaçlayan Türkiye son yıllarda arz kaynaklarını da artırmayı hedefliyor. Bu çerçevede ülke dışında yeni doğalgaz ve petrol sahaları alma ya da mevcut sahalardaki payını artırmaya çalışıyor.

Azerbaycan'ın zengin doğalgaz rezervlerini barındıran Şah Deniz sahasından çıkan gazın bir bölümü Bakü-Tiflis-Erzurum hattı üzerinden Türkiye'ye gelirken, yapımı planlanan TANAP Projesi ile Avrupa'ya da kaynakların ulaştırılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin doğu sınırından Batı sınırına kadar uzanarak TAP projesine bağlanacak olan TANAP'ın yapım maliyetinin 8-10 milyar dolar arasında olması ve ikinci etabı tamamlandığında yıllık 31 milyar metreküplük kapasiteye ulaşması bekleniyor. TANAP Projesi'nin 2018 sonunda tamamlanması, 2019'da da ilk gaz akışının başlaması bekleniyor.

Erdoğan da törende yaptığı konuşmada, bugün imzası atılan iki anlaşmanın da Türkiye açısından büyük önem taşıdığını belirterek, TPAO'nun Şah Deniz sahasında BP'nin ardından en büyük ortak konuma geldiğini bildirdi.

Türkmen gazının da Türkiye üzerinden batı pazarlarına ulaşmasını istediklerini kaydeden Erdoğan, "Farklı kaynakların bu boru hattına yönlendirilmesi söz konusu olabilecektir. Bugünkü anlaşmalar bu süreci de kapsama alanı içine almaktadır" dedi.

Türkiye'nin batı sınırına kadar gelecek olan TANAP'ın TAP projesine bağlanmasının kararlaştırıldığını kaydeden Erdoğan, bu kararın Türkiye ile Bulgaristan arasında bir bağlantı yapılması gereğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Hayata geçirilen veya gündemde bulunan projelerin Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin ekonomik ve sosyal görünümünü şekillendireceğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye enerji merkezi olma hedefiyle yükselen bir ülkedir. Bu çerçevede Ceyhan'ı Doğu Akdeniz'in birinci, Avrupa'nın ise Rotterdam'dan sonra ikinci terminali haline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Doğu Akdeniz, Irak ve Hazar Bölgesi ile ilgili olarak enerji alanında son dönemde ortaya çıkan gelişmeler ülkemizin enerji merkezi konumunu güçlendiren gelişmelerdir. Türkiye TANAP vasıtasıyla doğalgaz arz güvenliği ve çeşitliği, doğu-batı enerji koridorunun enerji merkezi olmak gibi avantajlarının yanında önemli bir gelire de kavuşacaktır."